Bürokráciacsökkentés a tanügyben: ezek a miniszter első intézkedései


-A A+

Monica Anisie oktatási miniszter bejelentette hétfőn a pedagógusok bürokratikus terheinek csökkentését célzó első intézkedéseket.

A tárcavezető a Facebookon közölte, hogy átiratban kérte a megyei tanfelügyelőségektől az új intézkedések azonnali alkalmazását.

A bürokrácia felszámolását célzó intézkedések közé tartoznak a következők: 

  • a jegyzőkönyv-készítés opcionálissá tétele olyan tevékenységeknél, amelyek esetében nem szükséges a döntéshozatal módjának igazolása (a jegyzőkönyv helyettesíthető a jelenléti listával); 
  • a felsőbb szintű intézmények vagy az oktatási rendszeren kívüli intézmények által kért jelentések és statisztikák ezután nem a pedagógusok bevonásával készülnek; 
  • a szintfelmérő tesztek kötelezettségének megszüntetése valamennyi oktatási szint vagy osztály esetében; 
  • az osztályfőnöki portfóliónak csak az osztályfőnöki tisztséggel járó tevékenységek tervét, az osztály iskolán kívüli tevékenységeinek ütemtervét, valamint a tanulók pszichopedagógiai adatlapját kell tartalmaznia.

A miniszter szerint folyamatban van továbbá az osztályfőnöki portfólió eltörlése, a jelenléti regiszter egyszerűsítése, a módszertani és tantervi bizottságok felszámolása, a tanulók szociális helyzetéről szóló elemzések és a különféle támogatási programokról szóló jelentések megszüntetése vagy egyszerűsítése, az iskolai kirándulásokhoz szükséges dokumentáció egyszerűsítése.  

(Címlapi illusztráció forrása: pixabay.com)
EZT OLVASTA MÁR?

X