Hatályba lépett a vadászati törvény módosítása: kárpótlást kapnak a medvetámadás áldozatai

Kihirdette csütörtökön Klaus Johannis államfő a vadászati törvényt módosító jogszabályt, amely egyebek mellett előírja, hogy kárpótlásra jogosultak a medve- és vaddisznótámadások áldozatai – tájékoztat az Államelnöki Hivatal. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, Korodi Attila szerint a törvény hatályba lépésével "radikális elmozdulás" történik a medvekérdés kezelésében.

Az RMDSZ több javaslatát is tartalmazó törvény módosítja a vadász és a vadászat meghatározását, rendelkezik a medve- és vaddisznótámadások áldozatainak nyújtandó kárpótlásról, törli a büntetendő tettek közül a reflektorokkal történő vaddisznóvadászatot sürgősségi esetekben, a károkozás vagy a sertéspestis terjedésének megakadályozása céljából.

A jogszabály értelmében ha egy veszélyessé vált medvét a környezetvédelmi minisztérium engedélyével el kell költöztetni, az ezzel járó költségeket a minisztérium állja. A védett fajok – köztük a medvék és vaddisznók – sérülést vagy halált okozó támadása esetén az áldozatok kórházi/temetési költségeit a vadászatért felelős központi hatóság és/vagy a környezetért felelős központi hatóság fedezi. Az erkölcsi kártérítés arányos az áldozat bérével és inaktivitás napjainak számával. Ha az áldozat nem foglalkoztatott, akkor a kártérítést a mindenkori minimálbér összegéhez viszonyítják.

A jogszabály szerint újból bevezetik a megelőzési (prevenciós) és beavatkozási (intervenciós) kilövési kvótákat. A törvény értelmében ugyanakkor bűntettnek számít éjjeli vadászaton a célzólézerek, fényerősítős célzást segítő eszközök, infravörös távcsövek és hőkamerák alkalmazása, kivételt képez – a központi hatóság engedélyével – a vaddisznó-, sakál- és rókavadászat.

Korodi: radikális elmozdulás történt

A Maszol megkeresésére Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta: a kihirdetett jogszabály összességében az elmúlt két év helyben toporgása után radikális elmozdulást jelent a medve-kérdés kezelésében. A politikus kiemelte, nagy változást jelent az is, hogy a megyei önkormányzatok nagyobb szabadságot kapnak a gyorsabb beavatkozások elvégzésére és előfinanszírozhatják ezeket. A kilövési kvótákkal kapcsolatosan Korodi elmondta: a törvény értelmében május 15-éig ki kell hirdetni az adott évre vonatkozó kilövési kvótákat krízishelyzetekre, valamint megelőzési célokra is.

Az RMDSZ egyik legfontosabb módosító javaslata az volt, hogy további tragédiák és jelentős anyagi károk elkerülése érdekében a medvét 5 évig vegyék ki a szigorúan védett fajok listájáról. Ez a javaslat végül nem került be a csütörtökön kihirdetett törvénybe. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?