Meteorológus: megdőlt az idei tél hidegrekordja


-A A+

Megdőlt az idei tél hidegrekordja Kovászna megyében, a bodzafordulói meteorológiai állomásnál mínusz 21,6 Celsius-fokot mutattak a hőmérők kedd reggel.

Viorica Ienea szolgálatos meteorológus az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, 5 óra 30 perc körül mérték ezt az értéket, ezután enyhén nőni kezdett a hőmérséklet, 9 órakor már mínusz 13 fok volt. A szakember szerint ez volt az idei tél eddigi legalacsonyabb hőmérséklete.

A meteorológus rámutatott, igen szeszélyes volt az időjárás ezen a télen, jelentős hőmérséklet-ingadozásokkal. „A hőmérsékletet a frontok befolyásolják, de általánosságban felmelegedési tendencia észlelhető. Lesznek még fagyos, hóviharos időszakok, de nem olyanok, mint amilyenek egykor voltak. Én 40 éve dolgozom a meteorológiai állomásnál, de eddig sosem volt plusz 13, 14 Celsius-fok télen” – magyarázta.

Az elmúlt években a kedden jegyzettnél alacsonyabb hőmérsékleti értékeket is mértek Bodzafordulón: 2015. január 8-án például mínusz 34,6, 2017. január 10-én pedig mínusz 32 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

Az elmúlt fél évszázad legalacsonyabb hőmérsékletét 2005. február 8-án mérték Kovászna megyében, akkor mínusz 35,8 Celsius-fok volt Bodzafordulón, ilyen alacsony hőmérsékleti értékre 1939 óta nem volt példa.

Országszerte lehűlt az idő

Kedd reggel országszerte mínuszokat mértek. A meteorológiai szolgálat adatai szerint reggel 10 órakor például Csíkszeredában, Maroshévízen -14 Celsius-fok volt, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Brassóban -12, Székelyudvarhelyen, Szatmárnémetiben és Nagybányán -11. Enyhébb idő a nyugati és a délkeleti régióban volt.
EZT OLVASTA MÁR?

X