Életmentő tanácsok a biztonságos fűtéssel kapcsolatban

A téli időszak beköszöntével megszaporodtak a nem megfelelő tűzvédelem miatt bekövetkező tűzesetek. A Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a biztonságos fűtéssel, tűzrakással kapcsolatosan.

Amint beszámoltunk róla, karácsony második napján csaknem tragédiához vezetett Csíkszeredában egy családi házban kiütött tűzvész. A Hargita megyei tűzoltóság tájékoztatása szerint december 28-án egy büdösfürdői hétvégi ház tetőszerkezete égett le a nem megfelelően szigetelt kémény miatt.

Homoródalmáson emberéletet követelt egy családi házban kiütött tűz, a Székelyhon beszámolója szerint az év utolsó napján bekövetkezett szerencsétlenségben egy személy életét vesztette , miutánnem tudott kimenekülni a lángoló épületből.

A Csíkszeredai polgármesteri hivatal összeállította a legfontosabb tűzvédelmi tudnivalókat. Néhány egyszerű szabály betartásával számos baleset megelőzhető:

Alapvető szabály, hogy fémkályhákat tilos fa anyagból vagy más éghető anyagokból épített falak mellé, azoktól 1 méternél kisebb távolságra felszerelni. Ha a falak szigeteltek, a kályhák elhelyezési távolsága 70 cm-re csökkenhet. Fémkályhát tilos közvetlenül a deszkapadlóra helyezni, és nem ajánlott égésgyorsító anyagok (benzin, szesz, más robbanékony anyagok) használata.  Szintén tilos a kályháktól kevesebb, mint egy méterre éghető anyagokat tárolni, és a kályhát nem szabad felnőtt felügyelete nélkül hagyni. A fém vagy csempekályhák túlfűtés esetén lángra lobbanthatják a környező tárgyakat.

Erre figyeljünk a kémények esetén

A téglakéményeket el kell szigetelni a tetőtér éghető faanyagaitól: a tetőtérbe behatoló rész 25 cm-re vastagított téglaréteg kell legyen, vagy 10 cm vastag pléhréteget kell hagyni a kémény külső része és a környező tetőtéri elemek között. Tilos a kéményekkel egybeépíteni a tetőtér elemeit, és a kéménynek legkevesebb 0,5 méterrel meg kell haladnia a tető magasságát. A kémények állapotát állandóan ellenőrizni kell: évenkénti tisztításuk, a repedések ellenőrzése kötelező, vakolatlan kémények használata pedig tilos.

Saját hőközpontot csak szakképesített cég munkatársa üzemelhet be, és csak törvényes gyártási-forgalmazási jóváhagyással rendelkező központot szabad használni. Ezeket kétévente ellenőriztetni kell szakemberrel.

Néhány alapvető szabály

A cigarettát mindig hamutartóba, és soha nem szemetesbe oltsuk ki,dobjuk el. Az ágyban nem ajánlott dohányozni: rengeteg tűz- és haláleset oka a meggyulladt ágynemű.

A konyhában nem ajánlott gyúlékony folyadékokat tárolni, improvizált vagy sérült huzalozású elektromos főzőalkalmatosságokat használni, öngyulladt olajat és meggyulladt elektromos készüléket vízzel oltani.

A radiátorokat ne helyezzük közvetlenül függöny vagy bútor mellé, és ne használjuk azokat ruhaszárításra. A túlmelegedés és a rövidzárlat veszélye miatt kerülendő ugyanazon elosztóról egyszerre több elektromos készülék üzemeltetése. Ugyancsak nem ajánlott az elosztó-kábeleket szőnyeg alá rejteni, és ne használjunk improvizált vagy sérült huzalozású elektromos berendezéseket!

Lefekvés előtt áramtalanítsunk minden olyan készüléket, amelynek nem fontos a használata. Ne használjuk lakásfűtésre a gázüzemű (leginkább a konyhai) kályhát!

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?