Ezektől a papírmunkáktól szabadítaná meg a pedagógusokat a minisztérium

Elkészítette első jelentését az oktatási minisztérium keretében működő, úgynevezett papírmunka-felszámoló bizottság, amelynek feladata a pedagógusokat érintő bürokratikus terhek csökkentése az oktatási és kiértékelési folyamat hatékonyabbá tétele érdekében.

A szaktárca tájékoztatása értelmében a bizottság által javasolt intézkedéseket előbb megvitatják a társadalmi partnerekkel, majd rövidtávú szakaszokban (a második félévtől kezdődően), illetve közép- és hosszú távú szakaszokban (a 2020-2021-es tanévtől kezdődően) léptetik érvénybe ezeket.

A javasolt intézkedések közé tartoznak a következők:

  • a módszertani bizottságok felszámolása, 
  • a tantervi bizottságok jogkörének felülvizsgálata, 
  • a jegyzőkönyv-készítés kötelezettségének megszüntetése olyan tevékenységeknél, amelyek esetében nem szükséges a döntéshozatal módjának igazolása, 
  • az osztályfőnöki portfólió megszüntetése, 
  • a tanulók szociális helyzetéről szóló elemzések és jelentések kötelezettségének megszüntetése,
  • a tej-kifli programmal, valamint az iskolagyümölcs-programmal kapcsolatos jelentések jelenlegi formában való elkészítésére vonatkozó kötelezettség megszüntetése. 

A testület javasolja továbbá a tanári portfólió kötelező tartalmának felülvizsgálatát és szabványosítását, illetve az oktatási szerződés módosítását egy új kitétel bevezetésével, miszerint a szülők önkéntesekként bevonhatók az iskolán kívüli tevékenységek megszervezésébe és lebonyolításába. 

 

A bizottság által javasolt valamennyi intézkedést tartalmazó jelentést januárban ismerteti Monica Anisie oktatási miniszter – mutat még rá a minisztérium közleménye. 

(Címlapfotó forrása: tanügyminisztérium Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?