FRISSÍTVE - Megtámadták Gelu Voican Voiculescut a '89-es forradalom áldozataira emlékeztető eseményen

Csendőrök kísérték ki szombaton a bukaresti Egyetem téren összegyűlt tömegből az 1989 Decemberi Román Forradalom Intézetének igazgatóját, Gelu Voican Voiculescut, miután a forradalom áldozataira emlékezők közül többen is rátámadtak. FRISSÍTVE: Részletek derültek ki az elkövetőről.

Szombat reggel többtucatnyian gyűltek össze az Egyetem téri emlékműnél, hogy vallásos szertartás keretében megemlékezzenek az 1989 decemberében elesettekről.

A szertartás közben valaki egy tárggyal megütötte Gelu Voican Voiculescu fejét. A sérültet végül a rendfenntartó erők kísérték ki a tömegből. A csendőrség szerint kivizsgálás indult az agresszor azonosítása érdekében.Gelu Voican Voiculescu ellen emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat a '89-es forradalom ügyében. Voiculescu akkor abszurditásnak nevezte a dossziét.

„A dosszié önmagában egy abszurditás, mert egy forradalmat nem lehet vád alá helyezni. Egy forradalom megszakítja a folytonosságot, törést okoz a társadalom életében, agresszív és az előző jogrendhez viszonyítva merőben törvénytelen esemény. Azzal vádolnak minket, a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának (CFSN) tagjait, akik 1989. december 22-én átvettük a hatalmat, hogy 862 személy haláláért vagyunk felelősek. Csak azt felejtik el, hogy a halottaknak ez a száma 1989. december 25-éig gyűlt fel, amikor bejelentették a Ceauşescu házaspár kivégzését. Mi elméletileg hatalmon voltunk, de gyakorlatilag nem éltünk a hatalmunkkal december 22-ét követően, csak december 27-én kristályosodtak ki a dolgok, akkor nevezték ki a kormányt, az állami struktúrákat és így tovább" - nyilatkozta Voiculescu, amikor vádat emeltek ellene. 

FRISSÍTÉS: A csendőrök szerint Gelu Voican Voiculescut bottal ütötte meg egy 68 éves személy, majd rögtön elhagyta a helyszínt. A hatóságok nem tudnak arról, hogy az elkövető korábbi eseményeken rendet bontott volna. A férfit bekísérték kihallgatásra. Az ügyben egyelőre a bukaresti első kerületi rendőrség nyomoz ütlegelés vagy más erőszakos tettek miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?