Új határátkelőhely nyílt Románia és Szerbia dunai határán

Új határátkelőhely nyílt pénteken Újmoldova (Moldova Nouă) és a szerbiai Galambóc (Golubac) között – adta hírül a belügyminisztérium. A két település között komp szállítja át az utasokat és a járműveket a Dunán.

A közlemény szerint a hatóságok azt remélik, hogy az új határátlépési lehetőség tehermentesíti a többi határátkelőhelyet, és ezáltal megrövidül a határátlépés időtartama. A belügyi tárca 37 határrendészt helyezett ki Újmoldovára.

A román kormány még augusztusban határozott arról, hogy a határ menti együttműködés programja keretében megnyitja a határt a Vaskapu Duna-szoros bejáratánál. Ekkor azt közölte, hogy a határátkelőhely 6 és 20 óra között tart nyitva, és nem lesz alkalmas veszélyes áruk, élő állatok és lassú járművek átléptetésére.

Az 546,4 kilométeres román-szerb államhatár 256,8 kilométeres szárazföldi szakaszán három közúti és két vasúti határátkelőhely működik, a 289,6 kilométeres dunai szakaszán pedig eddig négy határátkelőhely állt az utazók rendelkezésére. Utóbbiak közül kettő a két vaskapui vízi erőmű gátján vezet át, kettőn pedig komppal szállítják át az utazókat.

(Címlapi illusztráció forrása: tion.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?