Spiru Haret-ügy: hat személyt vettek őrizetbe

Hat személyt vettek őrizetbe a Spiru Haret Egyetemen elcsalt záróvizsgákkal és magiszteri vizsgákkal kapcsolatos ügyben – tájékoztatott a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT). Az ügyészek a hat gyanúsított 30 napos előzetes letartóztatását kérik.

A DIICOT összesen 76 házkutatást végzett az ügyben szerdán bukaresti, valamint Brassó, Beszterce-Naszód, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Vaslui, Szatmár, Ialomiţa, Temes, Dâmboviţa, Botoşani, Kolozs és Maros megyei helyszíneken. A nyomozáshoz közel álló források szerint az egyetem egyik rektorhelyettesénél, bizonyos karok titkárainál, továbbá tanároknál és diákoknál is vizsgálódtak az ügyészek.

A gyanú szerint a rektorhelyettes a különféle vizsgatételekhez hozzáféréssel rendelkező alkalmazottak és vizsgáztató tanárok közbenjárásával, anyagi ellenszolgáltatás fejében előre eljuttatta a diákoknak a vizsgák és/vagy a záróvizsga és magiszteri vizsga tételeit, illetve kész államvizsga-dolgozatokat is „vásárolni” lehetett. Az ügyészek által folytatott nyomozás egyelőre a 2018-2019-es egyetemi évben elkövetett tettekre terjed ki, feltételezéseik szerint azonban ez a gyakorlat legalább 2012 óta tart. Állítólag olyan végzősei is vannak az egyetemnek, akik soha nem látogatták az órákat, és nem vettek részt személyesen a vizsgákon.

Az ügyben többek között szervezett bűnözői csoport létrehozása, befolyással való üzérkedés, vesztegetés elfogadása, megvesztegetés, megvesztegetésben való bűnrészesség, titkos vagy nem nyilvános hivatali információk felfedése, hivatali visszaélés, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás és befolyás megvásárlásának gyanújával zajlik kivizsgálás.

(Címlapfotó forrása: Inquam Photos / Octav Ganea)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?