Megoldódhat a húsvét és pünkösd körüli munkaszüneti napok kérdése

Elsőházként szavazta meg a képviselőház az RMDSZ azon törvénykezdeményezését, amely lehetővé teszi a különböző felekezetűeknek, hogy mindenki a saját keresztény egyházi ünnepén kaphasson szabadnapot – derül ki a szövetség csütörtöki hírleveléből.

Ezidáig több megyében gondot okozott, ha az ortodox húsvét nem esett egybe a katolikus vagy a protestáns ünneppel. 

A módosítás arra is kitér, hogy amennyiben a munkáltató mindkét ünnepet megadja az alkalmazottainak, akkor az egyiket kötelező lesz bepótolni, hiszen csak egy húsvéti, illetve pünkösdi szabadnap jár a munkatörvénykönyv szerint, figyelmeztet az RMDSZ közleménye. 

A képviselőházban megszavazott rendelkezés kitér a diákokra is, a többségi iskolákban ugyanis előfordult, hogy igazolatlan hiányzónak írták be azokat a tanulókat, akik saját vallási ünnepeiken nem mentek iskolába. Számukra a törvény előírja, hogy a tanév szerkezetét és az iskolalátogatást az ő jogaikhoz is igazítani kell. 

A tervezet kezdeményezője Szabó Ödön és Csép Andrea, valamint Silviu Vexler képviselők. A törvénykezdeményezésről a végső döntést a szenátus hozza meg, a hatályba lépéshez pedig az államelnöknek is ki kell hirdetnie. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?