2020 decemberére újul meg teljesen a nagyváradi püspöki palota

A nagyváradi római katolikus püspöki palota felújítását 2018 december 15-én kezdték el és 2020 decemberére tervezik befejezni. A kert már 2020 júniusára elkészülhet, közölte Exc. Böcskei László nagyváradi megyéspüspök.

A püspökség csütörtöki sajtótájékoztatóján érintőlegesen szó volt arról a projektről is, melynek keretében felújítják és vendégházzá alakítják az egykori katolikus szeminárium épületét. Böcskei László mellett Matuz Zsolt projektmenedzser, Emődi Tamás építész, és Kleszken Tímea, Baudet Tancrede kertépítő munkatársa beszélt azt újdonságokról. Mint elhangzott, a püspöki palota külső felújításának 99 százalékban elkészültek, apróbb „csiszolgatások” hiányoznak még.

Belül még folyatják a munkát

Visszakerült a palota bejárata felé a eredeti latin felirat, melynek létezésére a falban talált mélyedésekből jöttek itt, így  az „ADAMUS.L.B. PATACHIC.DE.ZAJEZ.DA.EPISCOPUS.VARADIENSIS. 1776 felirat őrzi a püspöki palotát megrendelő Patachich Ádám püspök nevét, akiről Lakatos Attila beszélt. A püspök címerét is újra elkészítik, az is visszakerült majd a homlokzatra, mondta a megyéspüspök, aki hozzátette, spirituális és kulturális szerepe mellett a palota és annak kertje találkozási ponttá válhat az emberek között.A külső felújítással párhuzamosan halad a belső is, a freskókon folyamatosan dolgoznak a restaurátorok, s a palota második emeletén is halad a munka. Míg az első emellett az állandó kiállítások lesznek majd, a második időszakos tárlatoknak adnak helyet, konferenciatermeket és vendégszobákat is kialakítanak, hangzott el. Mint mondták, már tárgyalnak iskolák és kulturális intézmények képviselőivel arról, hogyan használhatják majd ki ezeket a tereket. A második emeleten a folyosókat álmennyezet borítja majd, ez alatt futnak az épület fűtését és hűtését szolgáló csövek, melyet saját hőpompás rendszerükkel üzemeltetnek, ez az épület 20-30 százalékát tudja ellátni. A déli szárny második emeleti részével 60-80 százalékban készültek el.

A külső világítás is elkészült, a ledes technológia teljesen biztonságos, emellett a palota áramfogyasztását mintegy 20 százalékkal csökkenti, hangzott el.

Kert, nem park

A püspöki palota kertje – külön kérték az újságírókat arra, hogy a park helyett a kert kifejezés használatára – magánterület jellegű, videokamerákkal megfigyelt, de nyitott kert lesz a jövőben is, látogatni azonban bizonyos szabályok betartásával lehet. A kert a palota „előcsarnoka” lesz, mely átvezeti a látogatókat az épületbe, de önmagában is kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújt majd.

Egy figyelmeztető tábla már elkészült, így bárki láthatja, hogy a kertben tilos lesz például kerékpározni, görkorcsolyázni, kutyát bevinni, a növényeket leszedni, és 6.30 és 22 óra között áll majd nyitva.A fákat egyébként speciális eszközökkel is átvizsgálják, a 150 éves tölgyfa támasztékot kapott. Kleszken Tímea be is mutatta a Fakopp Bt. ArborSonic 3D elnevezésű eszközét, amely a fatörzs korhadt vagy üreges részeinek méretét és elhelyezkedését mutatja ki. Szükség lesz metszésekre, például a magnóliafáknál, melyek, ha túlnövekednek, felemésztik magukat, mondta Böcskei László.

A palota főhomlokzata előtt már elvégezték az átültetéseket, kialakították a kővel borított területeket is, a kert többi részében még dolgoznak. A püspöki palota mintegy hatmillió euró értékű felújításának költségeit a magyar kormány fedezi, a kertet egy határon átívelő pályázat segítségével újítják fel, ennek költsége 773 ezer euró, az egykori szeminárium felújításának mintegy 700 ezer eurós költségeit szintén pályázati forrásból fedezik.

Kapcsolódók

Kimaradt?