Magánkórházak is részt vehetnek a rezidensképzésben

Magánkórházak és akkreditált magánegyetemek is részt vehetnek a rezidensképzésben – erről szóló sürgősségi rendeletet fogadott el kedden a kormány.

A rezidensképzés megszervezéséről szóló törvényt módosító sürgősségi rendelet értelmében a rezidensképzés regionális szinten zajlik az orvosi, fogorvosi és gyógyszerészképzést nyújtó egyetemi központokban. A képzésben továbbá a családorvosi rendelők, a saját egészségügyi hálózattal rendelkező minisztériumokhoz tartozó kórházak, a helyi hatóságok ügykezelésében álló kórházak, valamint a megfelelő körülményeket biztosító magánegészségügyi intézmények és az orvosi, fogorvosi és gyógyszerészképzést nyújtó akkreditált magánegyetemek is részt vehetnek.

„Így mindazok, akik 60 százalék fölötti eredményt értek el a rezidensvizsgán, részt vehetnek a képzésben” – olvasható az egészségügyi minisztérium szerdai közleményében, így rekordszámú, az eddigi becslések szerint 7 159 rezidensorvos kezdheti el a képzést. A minisztérium azt reméli az intézkedéstől, hogy hozzájárul az egészségügy terén tapasztalható munkaerőválság megoldásához.

Eredetileg 3 960 rezidensi helyet hirdettek meg orvosi szakon, így több mint 900 végzős nem került volna be a rendszerbe, noha a rezidensvizsgán megkapták az átmenőjegyet. Az új rendelkezésnek köszönhetően őket is bevonják a rezidensképzésbe – részletezi a minisztérium, hozzátéve, dolgoznak azon, hogy a fogorvosi és a gyógyszerészi helyekre pályázók közül is valamennyi erre jogosult helyhez jusson.

A helyek elosztásával kapcsolatos kommunikáció gördülékenyebbé tétele érdekében az egészségügyi minisztérium létrehoz egy munkacsoportot, amely a szaktárca, illetve a rezidensképzésben részt vevők képviselőiből áll majd – derül még ki a közleményből.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?