Az ortodox egyháznak is érdeke, hogy ne államosítsák vissza az ozsdolai közbirtokosságot

Az ortodox egyház is érdekelt abban, hogy ne államosítsák vissza az ozsdolai közbirtokosság 2 900 hektáros erdejét, ezért a kedden lezajlott tárgyalási fordulóban a Láros Erdő és Legelőtulajdonosok Egyesülete mellett belépett a perbe, akárcsak az ozsdolai általános iskola.

Az ortodox egyháznak hat hektáros erdője van a közbirtokosságban, ezért érdekelt abban, hogy az állam ne vegye azt el. A kézdivásárhelyi bíróságon zajló perben a visszaállamosítást kezdeményező pénzügyminisztérium oldalán ugyancsak belépett a perbe a Romsilva állami erdészet is.

Lukács Attila, az ozsdolai közbirtokosság vagyonát kezelő cég vezetője szerint további 12 magánszemély is szeretett volna a közbirtokosság mellett részese lenni a pernek, de nem akarták feszíteni a húrt, mivel az ügyet tárgyaló bíró a sok belépési szándék miatt ingerült volt. Kedden emellett nem kezdődött el a háromszéki község közbirtokossági vagyonának sorsát eldöntő érdemi tárgyalás, a következő fordulót február 11-re tűzték ki. 

Mint arról beszámoltunk, az állam nevében a pénzügyminisztérium tavaly indított pert a háromszéki Ozsdola közbirtokossága ellen azt állítva, hogy a közbirtokossági erdők és legelők nem az 1948-as kommunista államosítás során kerültek a román állam tulajdonába, hanem már korábban kisajátították azokat. Az ozsdolaiak ezzel szemben azt állítják, hogy a két világháború közötti kisajátítást valóban elindították, de nem fejezték be, nem fizették ki a kárpótlást. Az államosításkor a telekkönyvben a közbirtokosság szerepelt tulajdonosként.

Az ozsdolai Láros közbirtokosság 16 éve kapta vissza a hajdanán 4 759 hektáros erdővagyonának egy részét, 2 900 hektárt, amely jelentős mértékben járul hozzá a felsőháromszéki község lakóinak a megélhetéséhez. Miután tavaly elindult a per, az erdőt az állami erdészetre bízták, így 986 közbirtokossági tag esett el fontos bevételi forrásától, hiszen csak az elmúlt esztendőben 3 400 űrméter tűzifát, több mint 500 köbméter gömbfát és 500 000 lejt osztott ki a közbirtokosság. A legnagyobb háromszéki közbirtokosság ellen indított visszaállamosítási per az egész romániai magyar közösség számára aggasztó lehet, mert precedenst teremthet hasonló kísérletekre.  

Kapcsolódók

Kimaradt?