Közlekedési bírságok: az Orban-kabinet is befagyasztja a büntetőpont értékét a jövő évre

A kormány befagyasztja a büntetőpont értékét jövő évre, de módosítani kell kiszámításának módját, mivel a jelenleg hatályos előírás, amely értelmében az országos minimálbérhez kell igazítani, nem megfelelő, jelentette ki kedden Ludovic Orban miniszterelnök.

„Úgy döntöttünk, hogy azt tesszük, amit az előző kormányok is tettek, azonban mindenképpen meg kell változtatni ezt a rendszert. A büntetőpont értéke össze van kapcsolva a minimálbér értékével, előbbit azonban sorozatosan nem emelték akkor, amikor utóbbi nőtt. Mi is ehhez a megoldáshoz folyamodunk most, nem emeljük a büntetőpont értékét” – válaszolta Orban az azt firtató kérdésre, hogy növeli-e a kormány a büntetőpont értékét a minimálbérrel együtt.

Orban nyomatékosította, hogy az intézekedés a jövő évre vonatkozik.

Mint ismert, a büntetőpont értéke a mindenkori bruttó minimálbér 10 százaléka. Ám az erről szóló törvényt egy sürgősségi rendelettel már 2017 végén, egy évre hatályon kívül helyezte az akkori kormány, és 145 lejben állapította meg a büntetőpont értékét. A múlt év végén a Dăncilă-kabinet egy újabb sürgősségi rendelettel 2019-re is 145 lejre „fagyasztotta be” ezt az összeget.

(Címlapi illusztráció forrása: adevarul.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?