Karácsonyig ilyen időt jósolnak a meteorológusok


-A A+

Az ilyenkor megszokottnál sokkal enyhébb idő lesz a következő két hétben, helyenként 13-14 Celsius-fokos nappali csúcshőmérséklettel – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzéséből. A meteorológusok ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy kisebb lavinák alakulhatnak ki a Fogarasi-havasokban, 1800 méteres magasság fölött.

Erdélyben és Máramarosban 3–7 Celsius-fok átlagos nappali csúcshőmérsékletre kell számítani a következő napokban, 16. és 20. között pedig ennél is enyhébb idő, 6-10 fok várható. Éjszaka mínusz 3 és 0 fok között alakul a hőmérséklet, a medencékben lesznek fagypont alatti értékek. Erdélyben kevés csapadék 13-én és 14-én esedékes, Máramarosban kedden, csütörtöktől szombatig, majd jövő hét végén várható eső.

A Bánságban és a Körösök vidékén a decemberben megszokottnál sokkal magasabb hőmérsékleti értékekre kell számítani. A jelzett időszak első napjaiban 7–12 fokos, jövő héten 10–15 fokos nappali átlagos csúcshőmérséklet várható, és éjszaka is csak 0–4 fokig hűl a levegő. Esőre kedden, aztán csütörtöktől szombatig, majd a jövő hét végén van kilátás.

Lavinaveszély a Fogarasi-havasokban

Kisebb lavinákra lehet számítani a Fogarasi-havasokban, 1800 méteres magasság fölött – közölték a meteorológusok. A figyelmeztetés szerint 1800 méteres magasság fölött, főleg védett részeken vastagabb hóréteg alakult már ki, ez az olvadás, majd fagyás következtében, a súly hatására kisebb lavinákat eredményezhet.

A több mint 2000 méteres magasságban levő Bâlea-tónál jelenleg 31 centiméteres a hóréteg.

A tavat a Bâlea-vízesésig a Transzfogarasi-úton autóval lehet megközelíteni, onnan már csak drótkötélpályás felvonóval lehet folytatni az utat, amely kizárólag megfelelő időjárási körülmények között működik.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X