Iszonyatos mennyiségű veszélyes vegyszert foglaltak le kártevőirtásra szakosodott cégeknél

Több mint 850 kg és 1.300 liter veszélyes vegyszert foglaltak le a hatóságok a kártevőirtásra szakosodott cégeknél az országos szinten elvégzett ellenőrzések nyomán.

November 21-e és december 6-a között a rendőrség illetékes szervei 345 kártevőirtásra, vagy növényvédelmi tevékenységre szakosodott cégnél végeztek ellenőrzéseket, tájékoztatott szombati közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság (IGPR). Az ellenőrzések nyomán 53 bűncselekménynek minősülő esetet regisztráltak és 34 személy ellen indítottak bűnvádi eljárást.

A hatóságok ugyanakkor 164,4 kg és 1.062 liter növényvédő szert, illetve 707 kg és 293 liter, kártevőirtásra használt veszélyes vegyszert foglaltak le. A rendőrség leszögezi, hogy hasonló ellenőrző akciókat az év első negyedében is végeztek és az elkövetkező időszakban is végezni fognak az állampolgárok biztonságának növelése érdekében.

Novemberben három személy meghalt Temesváron és több tucatnyian kórházi ellátásra szorultak, miután a tömbházukban kártevőirtást végzett egy helyi cég.

A hatóságok bűnvádi eljárást indítottak a temesvári kártevőirtó cég tulajdonosa ellen gondatlanságból elkövetett emberölés és toxikus anyagokkal vagy termékekkel való kereskedés gyanúja miatt. A gyanúsított cége három temesvári épületben végzett kártevőirtást november 15-én, 16-án és 18-án, és erre a célra a Delicia - GASTOXIN nevű rovarirtó szert használta, amely alumínium-foszfid-tartalma miatt rendkívül mérgező, és használatára nem volt hatósági engedélye - állították az ügyészek. A szerből kipárolgó toxikus gázok szétterjedtek a tömbház lakásaiban, két gyermek és egy felnőtt halálát okozva - mutatott rá Violeta Filip, a temesvári törvényszéki ügyészség vezetője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?