Egyedülálló képzési lehetőséget kínál a Pető Intézet Illyefalván és Csíkszeredában

A Semmelweis Egyetem keretében működő, a mozgásukban korlátozottak rehabilitációjával foglalkozó Pető Intézet legutóbbi csíkszeredai szűréseinek eredményeiről, illetve az erdélyi kihelyezett képzéséről számolt be sajtótájékoztató keretében pénteken Csíkszeredában Csuka Pál, az intézet külkapcsolatokért felelős igazgatója, illetve Túri Ibolya a Semmelweis Egyetem Pető András Karának tudományos dékánhelyettese.

A sajtóeseményen Füleki Zoltán Csíkszereda alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy ez év elején vette fel a várossal újra a kapcsolatot a Pető Intézet együttműködést ajánlva. Csíkszereda nyitott volt az erre és szívesen fogadta azokat a jövőbeni szakembereket, illetve az intézet oktatóit, szakembereit, akik a kovászna megyei Illyefalvára kihelyezett képzési központból a városba érkeztek gyakorlati képzésüket kiegészíteni, illetve szűréseket végezni.

A gyakorlati képzés és szűrések befogadó otthonra leltek a városhoz tartozó zsögödi kultúrház épületében, a szakemberek elszállásolásában pedig partnerre találtak a zsögödi római katolikus plébániában. Az alpolgármester kiemelte: nagyon sok emberhez eljuthatott ez a speciális kezelés, amely különben nem lett volna számukra elérhető.

2014-ben nyitottak a Kárpát-medence magyarsága felé

Csuka Pál, a Pető Intézet külkapcsolatokért felelős igazgatója elmondta: 2014-ben indult el az a program, amelynek keretében a magyar kormány a Kárpát-medencében élő magyarság számára könnyebben elérhetővé teszi a Pető-módszert. Csíkszereda akkor az első városok között volt, ahol meghonosodott és egyedül a 2018-as évben maradt szakadt meg rövid időre az együttműködés – emlékeztetett az igazgató.

„Az újraindulás annyira jól sikerült, hogy idén négy alkalommal voltunk itt, három-három hetet töltve a városban. Ezeken az alkalmakon 83 felnőttnek és 40 gyermeknek tudtunk segíteni. Ez a program természetesen magában foglalta a szülőkkel, hozzátartozókkal való foglalkozást is” – mondta el Csuka Pál. Az igazgató kiemelte: Csíkszereda olyan szempontból is fontos helyszín, hogy a Semmelweis Egyetem Pető András kara illyefalvi kihelyezett karának gyakorló helyeként működik. Csuka Pál ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Székelyföldön egyedüli kivételként indították el a Pető-módszer képzését, mindaddig kizárólag Budapesten lehetett elsajátítani ezt a speciális gyógymódot.

Hamarosan végez az első évfolyam Illyefalván

Túri Ibolya kiemelte, hogy Illyefalván ideális körülmények között valósul meg az egyetem kihelyezett karának oktatási tevékenysége. A kihelyezett képzés első évfolyama ebben a tanévben fog végezni, a diákok között két csíkszeredai szakember is van, akik sikeres záróvizsga esetén konduktori végzettséget kaphatnak hamarosan. A dékánhelyettes kiemelte: hatalmas lehetőség az, ha a Kárpát-medence magyarságához helybe jöhet egy ilyen képzés és fejlesztési gyakorlat. Túri Ibolya reményét fejezte ki, hogy ennek a programnak a hatására is egyre többen fognak megismerkedni a konduktív nevelés fogalmával.

A képzés következő gyakorlati része február 3-án kezdődik Illyefalván, amikor valószínűleg Csíkszeredát is érinteni fogja a három hetes program. Általában a képzés első és utolsó napján szoktak szűréseket elvégezni az érdeklődők számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?