Háromszéki küldöttség tárgyalt a miniszterrel a medveproblémák rendezéséről

Egy háromszéki küldöttség medvekárokra vonatkozó vaskos aktacsomóval és a medveproblémára vonatkozó határozott igényekkel kereste fel a környezetvédelmi minisztert. A Fejér László Ödön RMDSZ szenátor, Daragus Attila, Torja község polgármestere és Kiss Attila, a Katrosa Vadásztársaság elnöke nem vitamentes tárgyaláson vett részt Costel Alexe miniszter kabinetjében. A háromszéki küldöttség beszámolója szerint a miniszteri találkozón ígéretet kaptak, hogy a szaktárca év végi költségvetés kiegészítésében elkülönítenek 3 millió lejt a vadkárok kifizetésére, ebből 2 millió lejt már szerdán utaltak is a gazdáknak.

Fejér László Ödön szenátor elmondta, hogy nemrégiben Bálványoson tartottak találkozót a károsultak és abban állapodtak meg, hogy együtt kérnek fogadóórát az illetékes miniszternél, hogy valós és szakmai beszámolót tudjanak neki tartani a medvehelyzet súlyosságáról. Ez a találkozó kedden megvalósult, és Costel Alexe miniszter elismerte, hogy az RMDSZ-nek köszönhető az, hogy előterjesztette azt az akciótervet, amely alapján sokkal könnyebben és gördülékenyebben kaphatják meg az illetékes hatóságok a veszélyes nagyvadak kilövésére vagy áthelyezésére szolgáló jóváhagyást.

A háromszéki küldöttség tagjai szerint a miniszter kabinetje ígéretet tett, hogy megoldást keresnek arra is, miként tudnak olyan hatékony normatívát kidolgozni, amely a lakosság biztonságát helyezi előtérbe. Daragus Attila, Torja község polgármestere, valamint Kiss Attila, a Katrosa Vadásztársaság elnöke is pozitívan értékelte a találkozót, de fenntartásokkal kezelik a miniszteri ígéreteket, akkor hiszik el, amikor az akciótervre vonatkozó szabályozások megjelennek a Hivatalos Közlönyben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?