Háromszéken készülnek a havazásra: bevetésre készen a hótalanítók

A fagyos időjárással együtt az első hó is megérkezett Háromszékre, az azonban nem okozott fennakadásokat a közlekedésben. A Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság szóvivője, Elekes Róbert tájékoztatása szerint Háromszéken kedden 12 hókotró autóval 33 tonna csúszásgátló anyagot szórtak ki a Kovászna megyét átszelő hét országúton.

A háromszéki megyei utak téli karbantartását a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó Kovászna megyei Út és Híd Rt. biztosítja. A vállalat a téli hónapok alatt Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton és Bodzafordulón működtet hótalanítási központot, onnan indítják a gépeket, amikor az időjárás megköveteli, tájékoztatott Kovács Ödön. A megyemenedzser szerint felkészülten várják a téli időszakot, ennek érdekében szerződést kötöttek a Kovászna megyei Út és Híd Rt-vel és remélik idén sem lesz fennakadás a közlekedésben.

A 260 kilométernyi háromszéki megyei út féléves téli karbantartásának - tehát a november 1-je és március 31-e közötti időszakra - becsült értéke 6,5 millió lej, mondta Kovács Ödön, aki arra is figyelmeztet, hogy Háromszéken van egy olyan megyei útszakasz, amelyet lezárnak a téli hónapokban, így november és március között tilos autóval közlekedni a Vadas tetőn átvezető, 121A jelzésű megyei úton Kőröspatak és Középajta között.

Készenlétben a Tega is

A sepsiszentgyörgyi utak téli karbantartását ellátó Tega köztisztasági vállalat hetek óta előkészült a lehetséges havazásra, mondta Máthé László. Az igazgató szerint 8 hókotró gépet és ugyancsak 8 kis járdaseprő gépet készítettek elő. Sepsiszentgyörgyön hatvan ember takarítja a havas utakat, a munkások a fizetésükön kívül készenléti pénzt is kapnak, hogy a nap bármely órájában rendelkezésre álljanak.

A köztisztasági vállalat idén 350 tonna sót és 1000 tonna más csúszásgátló anyagot raktározott el a sepsiszentgyörgyi utcák hótalanításához. Máthé László arra hívja fel a sepsiszentgyörgyiek figyelmét, hogy a Tega Rt. néhány járdaszakasz hótalanítására szerződést kötött a lakókkal, viszont azon járdaszakaszok esetében, amelyek hótalanítását a lakók nem kívánták a köztisztasági vállalatra bízni, maguk kell megoldják a hó eltakarítását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?