Napi hat óránál többet nyomkodja a telefonját a romániai gyerekek egy része

A romániai gyerekek több mint egynegyede (27 százalék) vallotta be, hogy egy iskolanapon több mint hat órát tölt az online térben, legtöbben a telefonjaikat nyomkodják (az esetek 96 százalékában) – mutat rá a Mentsétek meg a Gyermekeket Alapítvány friss tanulmánya.

A román sajtó által szemlézett adatokból kitűnik: internetezésre használják még a laptopot (46,6 százalék), asztali számítógépet (33,2 százalék), okos televíziót (17 százalék), táblagépet (16,4 százalék) és a megkérdezettek 7,3 százaléka játékkonzollal üti el az időt.

Egy iskolanapon a megkérdezettek több mint egynegyede – összesen 27 százalék – hat óránál többet tölt a virtuális térben: számítógépezik, nyomkodja a telefonját vagy folyamatosan ellenőrzi az eszközeit. Hétvégén azonban, amikor nincs iskola, rohamosan megnő ez az arány: a megkérdezett gyerekeknek szinte fele, 47 százalék használja napi 6 óránál többet a digitális eszközeit.

Ez pedig összefügg a gyermek közérzetével, figyelmeztet a tanulmány. Azok, akik sokat interneteznek, elégedetlenebbek az életükkel és kapcsolataikkal, nem látják a mindennapi tevékenységeknek az értelmét, kevésbé optimistán tekintenek a jövőbe, elégedetlenebbek a döntéseikkel.

Milyen tartalmakat néznek?

Ugyanakkor a megkérdezettek gyerekeknek a 47 százaléka ismerte el, hogy egyáltalán vagy csak nagyon ritkán ellenőrzi le az interneten talált információk valóságtartalmát. 43 százalék mondta továbbá azt, hogy látott vagy üzenetben kapott már szexuális jellegű tartalmat, 61 százalék pedig kényelmetlenül érezte magát a virtuális térben talált tartalmak miatt.

A gyermekek internethasználatát vizsgáló kutatás 1 156 fős mintán, 12 és 17 év közötti gyerekek megkérdezésével készült.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?