Áttörés jöhet medve-ügyben jövő héten a parlamentben

Hétfőn tárgyalja a képviselőház mezőgazdasági és környezetvédelmi együttes bizottsága a medvepopuláció szabályozására vonatkozó vadászatitörvény-módosító javaslatot, amely jelentősen enyhíthet a nagyvadak okozta problémákon. A módosítást előterjesztő RMDSZ-es politikusok szerint senki nem akarja kiirtani a medvéket, a jelenlegi helyzet azonban tarthatatlan, hiszen emberi életek vannak veszélyben.

A szenátus által már elfogadott változat szerint öt évre kikerül a barna medve (ursus arctos) a veszélyeztetett fajok közül, így a létszámuk szabályozhatóvá válik, és adott esetekben a vadászok könnyebben beavatkozhatnak majd – tájékoztatta a Maszolt Tánczos Barna szenátor. A politikus hozzátette: sajnálatos módon bizonyos érdekcsoportok nem érzik a helyzet súlyosságát és azért lobbiznak, hogy a képviselőház ne fogadja el ezt a javaslatot.

Az RMDSZ szerint szükség van erre a módosításra, hiszen a jelenlegi törvénykezés nem hatékony, így az emberek és jószágaik élete is folyamatos veszélynek vannak kitéve. A szenátor hangsúlyozta: fontos mindenkivel megértetni, hogy nem akarják a medvepopulációt kiirtani, azonban a jelenlegi helyzet tarthatatlan, és sürgős törvénymódosításokra van szükség, hiszen emberi életek vannak veszélyben.

Tánczos Barna elmondta: nagyon sok pró és kontra reakciót váltott ki az a javaslatuk, hogy öt évig a barnamedve ne legyen szigorúan védett fajt Romániában.  "Az állatvédők, valamint a Brüsszeltől mindig a kelleténél jobban félők kötelezettség-szegési eljárástól tartva próbálják azonnal megakadályozni a kezdeményezésünket” – magyarázta, utalva arra, hogy egy uniós direktíva oltalmazza a medvéket Európában.

A szenátor ugyanakkor bízik abban, hogy a minisztérium is sokkal fontosabbnak tartja az eredményes beavatkozást és az emberi élet védelmét majd, mint egy esetleges valóban bonyolult - és elképzelhetően hosszas - Brüsszellel folytatandó vitát. Európában sehol nincs ilyen szintű probléma védett fajok esetében, mint Székelyföldön, illetve Romániában, hisz emberi életekben nem tesz kárt egyetlen védett fajta sem máshol – szögezte le Tánczos.

Határozott fellépést kérnek a minisztériumtól

„Mi nagyon határozott és azonnali fellépést kérünk a minisztériumtól. Vannak megoldandó problémák. Meg kell beszélnünk, mi történik a továbbiakban a medvekárokkal kapcsolatosan, hogyan rendezi a minisztérium azokat? Ezeket nem háríthatjuk át a vadásztársulatokra. Meg kell beszélnünk, hogy hogyan állapítják meg a kvótákat, mert még mindig nagyon homályos az a típusú állomány-becslés eredménye, amelyet mindenki cáfol és szinte senki nem ért vele egyet: sem azok, akik védik a medvét, sem azok, akik azt mondják, hogy nagyobb kvótákra lenne szükség” – szemléltette a probléma összetettségét a politikus.

Tánczos Barna kijelentette: bízik abban, hogy egy határozott jelzést tudnak adni a jövő héten, és ki tudják mozdítani a holtpontról ezt az ügyet. „Nem lesz egyszerű, mert az éppen aktuális miniszter mindig a közvéleménytől, a felháborodástól tartva hozza meg, vagy nem hozza meg intézkedéseit. Az biztos, hogy messze nem elég a most érvényben lévő post factum jellegű beavatkozás, amely nem oldja meg a problémákat” – foglalta össze a politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?