Kimutatták a sertéspestis vírusát Fehér és Szeben megyében

Fehér megye területén lelőtt vaddisznóban mutatták ki laboratóriumi vizsgálatok az afrikai sertéspestis vírusát, jelentette be hétfőn a Fehér megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság (DSVSA).

A vaddisznót a Székásszabadja (Ohaba) községhez tartozó területen, a balázsfalvi erdőkerületben lőtték le, és az igazgatóság közleménye szerint a fővárosi szaklaboratóriumban kimutatták az afrikai sertéspestis vírusát a tetemben.

A helyszínre állatorvosok egy csoportja szállt ki, hogy a törvény által ilyen helyzetekre előírt intézkedéseket meghozzák, azaz többek között fertőtlenítsék a környéket, kijelöljék a biztonsági övezetet. A hatóságok elkezdték az epidemiológiai vizsgálatot is.

A szomszédos Szeben megyében újabb sertéspestis fertőzést mutattak ki hétfőn, a beteg állat Sellenberk (Şelimbăr) település egy háztáji gazdaságából való, jelentette be Maria Minea prefektus. A prefektus szerint a megyében eddig néhány vaddisznónál és néhány háztáji disznónál mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok az afrikai sertéspestis vírusát.

(Címlapfotó forrása: Gandul)

Kapcsolódók

Kimaradt?