Meggyilkolt máramarosi erdész: a legfőbb ügyészséghez került az ügy

Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész pénteken elrendelte, hogy a legfőbb ügyészség vegye át a Máramaros megyei erdész, Liviu Pop meggyilkolásának ügyét.

A legfőbb ügyész azt követően döntött így, hogy a Declic civil közösség csütörtökön átnyújtott neki egy több mint 30 000 állampolgár aláírását tartalmazó petíciót, amellyel az ügy Bukarestbe való költöztetését követelték, mivel felmerült a gyanú, hogy a Máramaros megyei ügyészek nem pártatlanok az ügyben, tájékoztatott pénteki közleményében a legfőbb ügyészség.

Az ügyet eredetileg a Máramaros megyei törvényszéki ügyészségen regisztrálták, amely in rem (azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) bűnügyi eljárást indított hatósági személy bántalmazása, emberölés és jogtalan fegyverhasználat gyanújával.

A Declic közösség képviselői szerint az elmúlt években 6 erdész halt meg az erdőket védelmezve, további 650 erdészt pedig kegyetlenül megvertek az erdőkben a famaffia tagjai, és a benyújtott petícióval pártatlan vizsgálatot követelnek. Antoniu Bumb, a Declic közösség képviselője csütörtökön kifejtette, eltelt egy hónap Liviu Pop erdész halála óta, de még mindig nincsenek gyanúsítottak az ügyben.

Előzmények. A Romsilva Országos Erdészeti Igazgatóság október 17-én jelentette be, hogy a Máramaros megyei erdészeti hivatal egyik erdészét megölték azelőtt való este a Kohóvölgy (Strâmbu Băiuţ) erdészeti kerület területén, miközben megpróbált megakadályozni egy törvénytelen fakivágást. A Romsilva arról tájékoztatott akkor, hogy az első információk szerint Liviu Pop erdészt halálos lövés érte, egy völgyben hagyott holttestén pedig több külsérelmi nyom van. Liviu Pop 30 éves volt, hét éve állt alkalmazásban a Máramaros megyei erdészeti hivatalnál, felesége és három gyermeke volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?