Gyere le a blokk elé – fiatalos megemlékezést tartanak a rendszerváltásról Kolozsváron

Az Y és Z generációknak nincs személyes élménye a rendszerváltásról, csupán a nagyszülők, szülők elbeszéléséből ismerik a kommunizmust és a forradalmat. Az elmesélt történetek hallatán kialakult „romantikus képeket” igyekeznek összehozni a valósággal a Gyere le a blokk elé – 1989 előtt és után című egész napos kolozsvári konferencián – hangzott el péntek délután az esemény megnyitóján.

A megnyitón Grezsa Csaba első beosztott konzul közép-európai kontextusban közelítette meg a rendszerváltást: a nagy bizonytalanság korszakaként emlékezett vissza rá. Kiemelte, a bizonytalanság ellenére egy várakozással teli, izgalmas időszak is volt, hiszen, „akik részt vettek benne, kellően bátrak voltak ahhoz, hogy szerepvállalásukkal és közösségi attitűdjükkel egy másik irányba mozdítsák el a történéseket”.

Csoma Botond parlamenti képviselő hozzátette, neki élő kapcsolata volt a nyolcvanas évekkel és a forradalommal, mert ekkoriban már első osztályos gyermek volt Kolozsváron. Így nem idegen tőle a mozgólépcsőzés fogalma, amely voltaképpen azt takarja, hogy nemcsak Kolozsvárról, hanem a megye több településéről is ellátogattak a fiatalok a kolozsvári Central áruházba, hogy játszadozhassanak a lépcsőn. Az is érthető számára, hogy mit jelent a „gyere le a blokk elé”, hiszen ennek köszönhetően tanult meg románul – magyarázta. Megtudtuk: az élelmiszerjegyek, a sorban állás és a géppuskaropogások is mind olyan „romantikus képek”, amelyeket ő megtapasztalt, és sok esetben nem úgy, ahogyan az a filmekben történik.

Az egynapos konferencián a rendszerváltást különböző előadásokkal, interaktív foglalkozásokkal és kiterjesztett valósággal egybekötött kiállítással mutatják be, ugyanis céljuk, hogy a fiatalok hiteles képet kapjanak a letűnt korról – hangzott el a megnyitón.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?