Eszköztámogatás rokkantsággal élő személyeknek – Csép Andrea képviselő válaszol olvasóinknak (X)

Sorozatunkban Csép Andrea Maros megyei RMDSZ-es képviselő, a munka- és szociális ügyekért felelős szakbizottság titkára válaszol az olvasóink kérdéseire.

Cseresnyés Eszter Maros megyei olvasónk arról érdeklődött, hogy hatályba lépett-e az a törvény, amelynek értelmében rokkantsággal élő személyek támogatást kapnak az életüket megkönnyítő eszközök (hallókészülék, kerekesszék stb.) megvásárlására.

Csép Andrea válasza

Valóban támogatásban részesülnek a rokkantsággal élő személyek, ha vissza szeretnének illeszkedni a munkaerőpiacra. A támogatási program kizárólag azokra a 18-65 év közötti személyekre vonatkozik, akik regisztráltak a munkaerő-elosztó ügynökségnél (AJOFM) munkahely- vagy szakképesítés-szerzés céljából, és a munkavégzéshez szükségük van kisegítő eszközre. Ennek az eszköznek a megvásárlását támogatja az állam.

A vonatkozó törvény idén áprilisban, az alkalmazási módszertana pedig októberben lépett hatályba. A támogatást a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóságnál (DGASPC) lehet igényelni.

A Maros megyei hivatal elérhetősége: Trébely utca 7. szám, tel: 0265/213512, 0265/211699.

Szükséges iratok (románul, mert így ismertebbek):

  • cererea pentru acordarea voucherului;
  • certificatul de incadrare in grad de handicap si Anexa acestuia;
  • recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii si dispozitive asistive si tehnologii de acces;
  • acordul privind participarea la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca acordate de catre AJOFM/AMOFM in conditiile legii stabilite in functie de nevoile individuale;
  • angajamentul persoanei cu dizabilitati referitor la obligatia de a nu instraina produsul achizitionat in baza voucherului, de a depune toate eforturile pentru a se angaja
Ha bármilyen munkajoggal, nyugdíjakkal és szociális juttatásokkal kapcsolatos kérdése van, írjon Csép Andreának a kabinet.csepandrea@rmdsz.ro címre, vagy tárcsázza a 0725109757-es telefonszámot.

Kimaradt?