Módosítanák a felvételit, hogy ne csak ötös átlaggal lehessen líceumba jelentkezni

Miniszteri rendelet-tervezettel helyeznék hatályon kívül azt a nagy port kavart jogszabályt, miszerint szakiskolába kerülnek azok a tanulók, akiknek a nyolcadik osztály végi átlaga (melynek 80 százalékát a képességvizsgán elért média és 20 százalékát a gimnáziumi átlag adja) nem éri el az ötöst.  

A tervezetet az edupedu.ro tanügyi portál szerezte meg. Monica Anisie a 2019/4948-as minisztériumi rendeletet módosító tervezete szerint nem kényszerítik szakiskolába a gyengén teljesítő diákokat, viszont a számítógépes elosztáson való részvétel (ami alapján a tanulók kilencedik osztályba kerülnek) feltételeként szabja, hogy a tanuló képességvizsgázzon.

Az új tanügyminiszter egyébként már a bizottsági meghallgatások során zászlajára tűzte a Daniel Breaz korábbi miniszter által bevezetett intézkedés eltörlését. A miniszteri rendelet-tervezetet 30 napos közvitára bocsátják. 

Mint ismert, szeptember 5-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben a 2019/4948-as minisztériumi rendelet, amelynek érelmében a 2020-2021-es tanévtől kezdődően csak azok a diákok kerülhetnek líceumi (elméleti, hivatásos profilú, technikai) osztályba, akiknek a bejutási átlaga eléri az 5-öst, a többiek pedig kizárólag szakiskolában folytathatják tanulmányaikat. A rendelettel kapcsolatos vélemények megoszlanak, ezeket portálunk is ismertette.

Kapcsolódók

Kimaradt?