Medvegázolások: a saját menesztését kéri a Beszterce-Naszód megyei prefektus


-A A+Ovidiu-Victor Frenţ Beszterce-Naszód megyei prefektus felkérte a belügyminisztert, javasolja a medvékre és más nagyvadakra vonatkozó kilövési tilalom feloldását, mivel szerinte ez vezetett az „emberi áldozatokat és járulékos károkat” követelő esetekhez.

Frenţ szerint Hargita megye prefektusát érte „járulékos kár” azáltal, hogy menesztették azért, ahogyan a néhány nappal ezelőtt Parajdon elgázolt medve ügyét kezelte. A kormány megbízottja szerint a prefektusok felét érinti a vadállatok ügye. Ezért azt javasolja a belügyminiszternek, járjon közben a környezetvédelmi minisztériumnál a nagyvadak vadászati tilalmának feloldása érdekében.

„Ez okozta az emberi áldozatokat és járulékos károkat is követelő problémákat, ez utóbbiakat kollégánk, a Hargita megyei prefektus esetében. Ha ön folytatja a leváltását célzó eljárást, kérem, váltson le engem is, mert én sem tudtam volna többet tenni egy ilyen helyzetben” - mondta Ovidiu-Victor Frenţ a Marcel Vela belügyminiszter által a prefektusokkal szervezett csütörtöki távértekezleten.

Nyomatékosította, hogy nagyon sok prefektus van ebben a helyzetben, és a hatályos törvények és eljárások nem teszik lehetővé, hogy többet tegyenek, mint amennyit Hargita megyei kollégájuk tett. „Senki nem közelíthet meg egy sebesült medvét anélkül, hogy az életét kockáztatná. Vagy pedig mi, prefektusok, átvedlünk Sandokánokká vagy Tarzanokká, és vállaljuk, hogy elkábítjuk a medvét” - tette hozzá Frenţ.

A belügyminiszter beismerte, hogy a törvények nem egészen világosak ezen a téren, de hangsúlyozta, azért menesztette Hargita megye prefektusát, mivel „nem járt el korrekt módon egy államtitkárral szemben, amikor azt mondta neki, hogy szombat este nem volt tudomása az incidensről”.

„Nagyon igaza van, a törvények nem világosak, és javítani szándékozunk rajtuk. Nem kell sem Sandokánnak, sem Tarzánnak lenniük, a fontos az, hogy tartsuk be a törvényeket, és legyenek nagyon világosak a jogszabályok. Beszéltem a csendőrséggel, hogy a jövő évi büdzsébe foglaljunk bele tanfolyamokat, készítsük fel a csendőröket arra, hogyan használják a fegyvereket és altatópisztolyokat abban az esetben, amikor az állatorvos nem tud kiérni időben a helyszínre” - mondta a belügyminiszter.

Szombat este elgázoltak Parajd kijáratánál egy medvét, amely több sérülést szenvedett, de nem pusztult el. Az állat órákon át szenvedett az úttesten, amíg vasárnap dél körül, amikor megérkezett a kilövési engedély a környezetvédelmi minisztériumtól, elaltatták és lelőtték.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X