Visszaköltözhetnek a lakók a temesvári Vaida Voievod utcai ingatlanba

Visszaengedik a lakókat a hatóságok a temesvári Vaida Voievod utcában lévő ingatlanba, miután a kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) klaszter csapatai nem találtak mérgező anyagokat a kérdéses épületben.

A Temes megyei katasztrófavédelmi felügyelőség közölte, a CBRN-csapatok méréseket végeztek a Vaida Vioevod utcában lévő épületben, és mivel nem találtak mérgező anyagokat, a lakókat visszaengedik az ingatlanba. Az a lakás, ahol a mérgező anyagokat észlelték, lezárva marad mindaddig, amíg a Közegészségügyi Igazgatóság szakértői átvizsgálják a helyet.

A temesvári Mioriţei utca 8. szám alatti tömbház szomszédságában lévő ingatlant azt követően ürítették ki és vizsgálták át, hogy kiderült, ugyanaz a cég végezte ott is a kártevőirtást, amely az előbbi ingatlanban. A Mioriţei utca 8. szám alatti tömbház lakói közül hárman meghaltak és többen kórházba kerültek, feltehetően az emberi életet is veszélyeztető kártevőirtó használata miatt. A szomszéd tömbházban egyetlen lakásban helyeztek el ilyen szert, ezt a lakást a hatóságok lezárták, és a teljes ingatlant kiürítették, 31 személynek kellett így távoznia otthonából.



A temesvári rendőrség in rem (azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) nyomozásba kezdett gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával, miután két gyermek és egy nő meghalt, 28 további személy pedig kórházba került ugyanabból a temesvári tömbházból.

A temesvári törvényszék kedden bejelentette, hogy a kártevőirtást végző cég tulajdonosát toxikus anyagokkal vagy termékekkel való kereskedés miatt is vizsgálják, miután az ügyön dolgozó ügyészek megállapították, hogy alumínium-foszfidot tartalmazó szert használt.

Kapcsolódók

Kimaradt?