Végzetes rovarirtás: beismerte a cégvezető, hogy a feketepiacról vásárolta a vegyszereket

Beismerte a Bistim Dera nevű rovarirtásra szakosodott cég tulajdonosa és ügyvezetője, hogy a feketepiacról vásárolta azokat a vegyszereket, amelyek használata három személy halálához és több tucat ember megbetegedéséhez vezetett egy temesvári tömbházban.

Az Adevărul cikke szerint a cégvezető az este kísérték be a temesvári rendőrségre, és hajnalig ötig tartott a kihallgatása. Sorin Buţă ügyvédje azt nyilatkozta a portálnak, hogy védence beismert: feketén vásárolta a gabonasilókban rágcsálók ellen használt tablettákat. A vegyszereket egy egyébként erre szakosodott forgalmazótól vette számla nélkül, és korábban nem volt semmi probléma az általa használt méreganyagokkal.

A vállalkozót kedden 24 órára őrizetbe vették, és kezdeményezték 30 napos előzetes letartóztatásba helyezését. A temesvári ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés és testi sértés mellett toxikus anyagokkal és termékekkel való kereskedéssel is gyanúsítja – tájékoztatott közleményében Violeta Filip vezető ügyész.

A temesvári Mioriţei utcai tömbházban történt tragédia vizsgálata során megállapították, hogy – belélegzés vagy lenyelés esetén akár halálos mérgezést okozó – alumínium-foszfidot tartalmazott a rovarirtószer, egy bizonyos Delicia–GASTOXIN nevű készítmény.

Huszonnyolc személyt szállítottak kórházba

Kedd reggel 28 személyt ápoltak a temesvári kórházakban a kártevőirtás okozta tragédia nyomán, amelyben két kisgyerek és egy nő meghalt – tájékoztatott az egészségügyi tárca kedden. A Louis Ţurcanu Gyerekkórházban 16 kiskorút ápoltak. A Pius Brânzeu Megyei Sürgősségi Kórházban kilenc személy fekszik, az ő állapotuk is stabil. Egészségi állapotuk nem romlott, a vérvizsgálatok eredménye javulást mutat, de a páciensek még mindig hányingerrel küszködnek. Másik három felnőttet a temesvári városi kórházban ápolnak, az ő egészségi állapotuk is stabil.

A Temes Megyei Közegészségügyi Igazgatóság információi szerint a tömbház lakásaiból vett vízminták laboratóriumi elemzése nem mutatott ki szennyeződést, tehát a csapvíz az épületben iható.

Üres lakásból szivárgott át a mérges gáz

A közegészségügyi hatóság hétfő este kilakoltatta az épületet, és a vele szemben lévő másik panelházat, amelyben ugyanaz a férfi végzett kártevőirtást.

Ügyvédje szerint a kártevőirtást végző férfi az alumínium-foszfid tablettákról annyit tudott, hogy „erősebbek" a szokásos rovarirtó szereknél és kiváló eredményt ért el velük egy hónappal korábban egy kiürített szálloda fertőtlenítése során.

A férfi a tablettákat múlt hét végén egy poloskákkal és csótányokkal teli, elhagyott lakásban is szétszórta, az ajtók és ablakok kereteit pedig ragasztószalaggal tömítette el. A lezárt lakás kulcsait magához vette, a nedvesség hatására gázokat fejlesztő méreg azonban átszivárgott a szomszédos lakásokba, ahol egy hároméves gyermek, illetve egy 9 napos csecsemő és 28 éves édesanyja halálát okozta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?