Szenvedni hagyott medve ügye: meghívták a minisztert Csíkszeredába

A prefektus leváltása nem oldja meg a medveproblémát Hargita megyében – véli Borboly Csaba megyei tanácselnök, aki újabb meghívót küldött a környezetvédelmi miniszternek egy témába vágó csíkszeredai konferenciára, hogy „tájékozódjon a reális problémáról a helyszínen”. A politikus szerint lakosság biztonsága nap mint nap veszélyben van.

Borboly Csaba a Parajd közelében elgázolt, majd közel húsz órán keresztül az úttesten szenvedő medve ügye kapcsán fordult újra Costel Alexe környezetvédelmi miniszterhez. Közleményében emlékeztetett, hogy a Hargita megyben történtek nem kezelhetők egyedi esetként.

„Hargita megyében, de Kovászna és Maros megyékben, illetve ezek szomszédságában bármelyik este, de nappal is megtörténhet, hogy valaki egy vagy több medvével találkozik, nyilvános helyeken, de akár a saját udvarában is, ami balesetbe torkollik. A lakosság biztonsága nap mint nap veszélyben van” – írta a tanácselnök.

Az RMDSZ politikusa szerint a környezetvédelmi tárca és a belügyminisztérium egyedi esetekre keresi a felelősöket, annak ellenére, hogy a medveprobléma komplex kérdés. „Az elmúlt években számtalanszor értesítettük a környezetvédelmi minisztériumot, és kértük a gyors és hatékony beavatkozást, de figyelmeztetéseink és igényléseink érdeklődés, válasz és valós intézkedések nélkül maradtak” – emlékeztet Borboly.

Időközben kormányváltás történt, de a tanácselnök helyzet változatlan az előző évekhez képest: az illetékes miniszter a helyiekre hárítja a problémát, nem hoz konkrét intézkedéseket a megoldás érdekében. Ezzel arra utalt, hogy Costel Alexe vasárnap a helyi hatóságokat okolta, amiért az elgázolt medvét szenvedni hagyták az úttesten.

Borboly hangsúlyozza, hogy a Hargita megyei prefektus leváltása nem oldja meg, csupán a szőnyeg alá söpri a problémát. Szerinte a medvekérdés megoldásához a minisztérium konkrét intézkedésére és felelősségvállalására van szükség. A tanácselnök ezért levélben fordult Coste Alexéhez, amelyben emlékezteti, hogy környezetvédelmi minisztérium meghívást kapott a november 19-én a csíkszeredai megyeházán tartandó, az Európai Nagyragadozó Platform regionális műhelymegbeszélésére.

Ezen a találkozón szélesebb körben, országos és európai perspektívában mutatják be és vitatják meg a Hargita megyei regionális platform eddig elért eredményeit hazai és nemzetközi részvétellel, célja az emberek és nagyragadozók közötti konfliktus csökkentése.

„Habár a meghívót megkapta, a minisztérium jelen pillanatig nem jelezte az ezen az eseményen való részvételi szándékát. Kérem, ne kövesse elődei negatív példáját, vegyen részt a keddi rendezvényünkön, és tájékozódjon a reális problémáról a helyszínen, térségünkben, ahol az emberek életüket és javaikat féltve élik mindennapjaikat” – írja a miniszterhez címzett levelében Borboly.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?