Maratoni segélyakciót tartottak Sepsiszentgyörgyön a Szegények Világnapján


-A A+Maratoni, 24 órás segélyezési akciót szervezett a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókszervezete a Szegények Világnapján, november 17-én. A második alkalommal megszervezett akció szombatról vasárnapra virradó éjszaka, éjfélkor vette kezdetét, amikor a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi székhelyén összegyűlt nagyszámú önkéntes előkészítette a hajléktalanoknak, időseknek, egyedülállóknak szánt ételeket és süteményeket majd pokrócokkal, meleg teával és szendvicsekkel felpakolva elindulnak segíteni azoknak a hajléktalanoknak, akik a város területén élnek, de nem az éjszakai menedékhelyen éjszakáznak.

Az önkéntesek vasárnap reggel a Csíki negyedi „Sing-Sing-nek” nevezett éjszakai szálló előtt ugyancsak szendvicseket és meleg teát osztottak a menedékhelyen éjszakázó hajléktalanoknak, majd 9 órakor szentmisén vettek részt a sepsiszentgyörgyi Szent József plébánián. Máltai Szeretetszolgálat idősebb önkéntesei az éjszaka elkészített süteményeket a délelőtti órákban átadták a Zathureczky Berta idősek otthonában élő szépkorúaknak, és felkeresték a sepsiszentgyörgyi kórházban fekvő, egyedülálló betegeket is, akiknek tisztálkodási csomagokat és ruhát vittek.

Vasárnap 13 órakor az éjszakai menedékhely előtt épített filagoriában Kovács Károly római katolikus lelkipásztor tucatnyi hajléktalan számára tartott szentmisét, miközben a Máltai Szeretetszolgálat fiatal önkéntesei egyházi énekeket daloltak, majd meleg ebéddel vendégelték meg az összegyűlt hajléktalanokat. Vasárnap délután az Erzsébet parkban a fiatalok gyerekjátékokat szerveztek és adományokat gyűjtöttek, este a hajléktalan szállón filmklubbot tartanak az ott élőknek. Vasárnap éjszaka pedig előkészítették a következő napra szánt élelmet a hajléktalanok számára, illetve kiválogatták a nap közben összegyűlt adományokat, amelyeket kiosztanak a rászorulóknak.

A Szegények Világnapját hivatalos egyházi eseményként Ferenc Pápa vezette be 2017-ben, ezt idén is, az évközi 33. vasárnapon, azaz november 17-én hirdette meg azzal a céllal, hogy a keresztény közösségek az egész világon Krisztus szeretetének konkrét jelei legyenek a szegények és rászorulók számára. A Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókszervezetének 56 önkéntese és alkalmazottja vett részt a november 17-én zajló 24 órás akcióban.

Lapunk a sepsiszentgyörgyi hajléktalan szálló filagoriájában szervezett szentmiséhez és ebédosztáshoz csatlakozott. Érdeklődésünkre Székely Róbert a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi vezetője, a hajléktalan szálló koordinátora elmondta: második alkalommal szervezték a maratoni, 24 órás akciót, amikor próbálnak többet tenni a rászorulókért, mint amit amúgy is tesznek naponta. „Az elmúlt évek munkájának köszönhetően ma már elmondhatjuk, hogy kevesen élnek a sepsiszentgyörgyi utcákon” – összegzett érdeklődésünkre Székely Róbert.

Jelenleg mindössze két személy – egy férfi és egy nő – élnek egy elhagyott épületben, ők azért nem hajlandóak az éjszakai szállóra vonulni, mivel párban élnek és a menedékhelyen nem lakhatnának együtt, illetve nem hajlandóak elfogadni az ottani szabályokat. Székely Róbert szerint jelentősen csökkent az éjszakai szállón lakó hajléktalanok száma is, idén a téli időszakban legtöbb 30 személyre számítanak, miközben tavaly 45 személy húzódott meg a menedékhelyen.

Számuk csökkenése annak köszönhető, hogy a Máltai Szeretetszolgálat programjának köszönhetően az elmúlt egy évben 16 személy sikerült visszaintegrálni a társadalomba, munkahelyet találtak nekik, lakást béreltek és önkéntesek segítenek nekik beosztani a pénzt, figyelnek arra, hogy ne halmozzanak fel tartozásokat és helyt álljanak a munkahelyükön, számolt be Székely Róbert.

A sepsiszentgyörgyi hajléktalan szálló vezetője szerint amióta a Máltai Szeretetszolgálat szigorú szabályok szerint működteti az éjszakai menedékhelyet, sikerült napi rutint vinni a hajléktalanok életébe, amit az elején nehezen fogadtak el, viszont mára belátták, hogy mindez értük és róluk szól és köszönik, hogy ismét rendszer szerint élik életüket. Székely Róbert szerint a szabályok viszonylag egyszerűek: ittasan nem fogadják be a hajléktalanokat (kivéve a fagyos téli éjszakákon, amikor a részegeket elkülönítőbe helyezik), illetve minden este tisztálkodásra kötelezik őket, továbbá szigorú órarendet vezettek be, amikor be kell vonulni és amikor el kell hagyni az éjszakai menedékhelyet.

Székely Róbert rámutatott: a vasárnapi 24 órás maratoni segélyakcióban, de a hétköznapokon megvalósított hajléktalanokkal, rászorulókkal való foglalkozásokban a nagyszámú önkéntesre támaszkodnak. Sepsiszentgyörgy e tekintetben szerencsés a helyzet, hiszen jelenleg hét önkéntesekből álló gyerekcsoport működik, amelyekben heti rendszerességgel vannak jelen fiatalok 4 évestől 18 évesig. „Sok energiát fektetünk abba, hogy ezek a fiatalok hasznosak legyenek a közösség, a társadalom számára” és mindig szívesen látunk újonnan csatlakozó fiatalokat és időseket is” – mondta a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi vezetője.

Fontos a rászorulók támogatása, ám aki segíteni szeretne, keresse fel a Máltai Szeretetszolgálatot és érdeklődjön, hogy mire van szükség, mert fontos a segítség, de az is, hogy az hasznos legyen, tehát ne még egy zsák ruhát adományozzanak a többi zsák mellé – mondta Székely Róbert. Rámutatott: Sepsiszentgyörgyön sokan élnek a lehetőséggel, baráti társaságok, szomszédok fognak össze – főleg a téli időszakban – és minden héten főznek egy-egy adag meleg ebédet, amit bevisznek a hajléktalan szállóra és megvendégelik az ott élő rászorulókat.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X