Kilőtték a Parajd és Szováta között elgázolt medvét

FRISSÍTVE: Kiadta a kilövési engedélyt a környezetvédelmi minisztérium arra a medvére, amelyiket szombaton este gázoltak el Parajd és Szováta között – közölte vasárnap Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája. Hargita megye prefektusát leváltották.

A nagyvad közel 20 órát szenvedett a baleset után, törött lábbal vonszolta magát az úttesten, a vadásztársaság, a rendőrség és a csendőrség biztosította a helyszínt. A medvét elaltatták, kilövés után egy vadhúsfeldolgozóba szállítják. Parajd és Szováta között ismét zavartalan a forgalom.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke vasárnap telefonon értesítette Costel Alexe illetékes minisztert, aki azt mondta, félretájékoztatták az ügyben, de azonnal intézkednek, hogy kiadják a kilövési engedélyt. Röviddel ezután megkapta a vadásztársulás az engedélyt, és kilőtték a medvét.

„Kérjük a medvekérdésben a beavatkozási folyamat decentralizálást, hogy helyben lehessen döntést hozni, ezért vállaljuk a felelősséget! Ez az eset jó példa arra, hogy a centralizált rendszer nem működik, ki kell várni az engedélyeztetés folyamatát, és vannak esetek, amikor nem lehet napokat várni, nem lehetnek veszélyben emberi életek, és nem nézhetjük végig az állatkínzást. Ez elfogadhatatlan!” – nyilatkozta az eset kapcsán Borboly Csaba.

Mi ír elő a tövény?

A megyeelnök arra utalt, hogy korábban a környzetvédelmi miniszter azt nyilatkozta: a helyi hatóságokat terheli a felelősség amiatt, hogy a medve 20 órát szenvedett az úttesten a baleset után. Costel Alexe azt állította, hogy a 323/2010-es kormányhatározat lehetőséget biztosít a helyi hatóságoknak arra, hogy ilyen esetekben felmérjék az állat egészségi állapotát, és ennek függvényében eldöntsék, miként járnak el, nem lett volna szükség a minisztériumhoz fordulni.

A miniszter azt mondja, bár a medvét szombat este gázolta el az autó, a szaktárcához csak vasárnap 11 órakor érkezett meg az állat kilövésére vonatkozó igénylés, és 12 órakor kiállították a kilövési engedélyt. "Ebben az esetben sajnos a helyi hatóságok egymásra hárították a felelősséget, és nem léptek közbe, hogy ne fajuljon idáig a helyzet" - nyomatékosította.

„Nem írja sehol, hogy baj esetén ki lehet lőni a medvét. Egy szigorúan védett fajról van szó. Ha valaki kilőtte volna az este, akkor eljárást indítottak volna ellene. A miniszter mondja meg, hogy hol írja, hogy derogálás nélkül be lehet avatkozni. Nemrégiben egy hajtásban a medve Besztercén egy vadászra támadt. Önvédelemből lelőtte. Eljárást indítottak ellene orvvadászat gyanújával. Ez is hasonló eset” – nyilatkozta a Maszolnak a miniszter kijelentéseiről Borboly Csaba.

Nem volt altatószer

A medve agóniája egyébként azért is húzódott el ennyire, mert a helyszínre riaszott állatorvosnak nem volt altatószere, és egy másik állatorvost küldtek a szenvedő állathoz  – számolt be a Mediafaxnak a nap folyamán a környezetvédelmi miniszter. A szakember megállapította, hogy a nagyvad sérülései nagyon súlyosak. Ezért döntöttek az elaltatása és kilövése mellett.

A Hargita megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője, Ladó Zsolt szerint az állatnak három lába is eltört a balesetben, így nem tudott volna életben maradni az erdőben. A megyei környezetvédelmi őrség főfelügyelője, Balla Izabella azt mondta, vasárnap 10 óra 30 perckor kapták meg a medve kilövésére vonatkozó igénylést a Nagyküküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesülettől, amit az általa vezetett intézmény és a környezetvédelmi ügynökség is kedvezően véleményezett, majd a környezetvédelmi minisztérium jóváhagyta a nagyvad kilövését.

A prefektus leváltották

Menesztette tisztségéből Ion Marcel Vela belügyminiszter Hargita megye prefektusát, Jean-Adrian Andreit. A tárcavezető a Parajd és Szováta között szombat este elgázolt és vasárnap délig az út szélén agonizáló medve helyzetének nem megfelelő kezelése miatt indítványozta a prefektus leváltását - derül ki a belügyi közleményből.

Ebben rámutatnak, "a prefektus a sürgősségi helyzeteket kezelő megyei bizottság elnökeként nem hozta meg a megfelelő intézkedéseket a probléma hatékony megoldása érdekében, bár a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség időben tájékoztatta az esetről és a sérült állat szenvedéséről". A belügyi közlemény értelmében további ellenőrzéseket végeznek, hogy megállapítsák, történt-e mulasztás az ügyben a minisztérium valamely központi struktúrája részéről. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?