Ludovic Orban Brassóban: a szabadságot és a demokráciát minden nap meg kell védeni


-A A+​A szabadságot és a demokráciát minden nap meg kell védeni azáltal, hogy szankcionálunk minden olyan próbálkozást, amely a hatalmat nem az emberek javára fordítja, és ezt a jövő generációknak is meg kell érteniük – mondta Ludovic Orban miniszterelnök pénteken Brassóban, miután megkoszorúzta az 1987. november 15-i antikommunista felkelés emlékművét.

„Ragaszkodtam, hogy itt lehessek, hogy tisztelettel megemlékezzünk azokról, akik egy rendkívül nehéz időszakban, egy olyan diktatúra végén, amely még lélegezni sem engedte az embereket, volt bátorságuk, hogy kifejezzék elégedetlenségüket és tiltakozzanak a visszaélések, az emberi méltóság eltiprása és a rendkívül rossz életkörülmények ellen"– mondta Ludovic Orban.

A miniszterelnök szerint éberen kell tartani ezeknek az embereknek az emlékezetét, különösen azért, mert a fiatal generációk számára egyre nehezebb megérteni, hogy miként működött az akkori rendszer, és micsoda bátorságról és áldozatkészségről tettek tanúbizonyságot azok, akik 1987. november 15-én kimentek az utcára és tiltakozni mertek egy elnyomó rezsim ellen.

Dan Barna: harminckét év után sem tettek igazságot

„Harminckét évvel a brassói munkások lázadása után az igazságszolgáltatás nem tudja megmondani, kik voltak azok, akik megkínozták a jogaikat követelő polgárokat" – állapította meg pénteken Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

„Harminckét évvel a brassói munkáslázadás után ezen események aktáit továbbra is különféle ügyészi hivatalok között tologatják. (...) Harminckét év, amely alatt a valóságot elkendőzték, és az áldozatoknak nem szolgáltattak igazságosságot " – írta Facebook-bejegyzésében Dan Barna.

 

Az USR elnöke szerint ezek a dolgok „megmérgezték a múltunkat, veszélyeztetik a jelenünket és törölik a jövőnket".

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X