Itt a helye, ha szereti a székely disznóságokat

Hetven csapat méretkezik meg a hétvégén, Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Kolbászfesztiválon.

Kovászna, Hargita és Maros megyéből és Magyarországról is érkeznek kolbásztöltő csapatok, hogy szombaton a Vadász utcai sportcsarnokban összemérjék tudásukat és kiderüljön ki készíti a legfinomabb kolbászt. Mint arról beszámoltunk idén 17. alkalommal szervezik a sepsiszentgyörgyi kolbásztöltő versenyt, amelyet már nem „Kolbászparádénak” hanem „Székelyföldi Kolbászfesztiválnak neveznek”, ezzel is szeretnék erősíteni a Székelyföld gasztro-turisztikai brandjét.

A társszervező háromszéki önkormányzat alelnöke, Grüman Róbert keddi sajtótájékoztatón rámutatott: nő a rendezvény iránti érdeklődés, hiszen idén kétszer annyi csapat regisztrált, mint tavaly. Ez annak is betudható, hogy idén egész Székelyföldre kiterjesztették az eseményt.

A négy fős csapatok szombaton 10 és 14 óra között dolgoznak, ez idő alatt az érdeklődők a versenytéren kívül tartózkodnak. Minden csapat kap egy asztalt, abroszt, műanyag tálat, 10 kg húst, kötényeket, szemetes zsákot, 15 méter belet, karszalagokat és 6 „szurkoló” tiszteletjegyét. A csapatoknak kell biztosítani egyéni ízlés szerint a fűszereket, asztali díszítést és húson kívül az egyéb hozzávalókat. A szervezők arra is felhívják a figyelmet, hogy tilos otthonról vinni házi eredetű húst vagy húskészítményt a dekorációhoz és a kolbászhoz. Szombaton 15 órától humor produkciókra is sor kerül, fellépnek a Székely Góbék valamint Pittyes2es és Gyufa. A rendezvényen a hagyományos disznóvágást és feldolgozást is meg lehet tekinteni. A díjkiosztásra 18 órától kerül sor, ezt követően a Vesuvius koncerttel zárul a kolbászfesztivál, összegzett Grüman Róbert.

A hetven kolbásztöltő csapat munkáját szakmai zsűri értékeli, így Tóth Endre magyaroszági mesterszakács, Mădălina Sánta kreatív-séf, Oana Irina Coantă a brassói Bistro de l'Arte társtulajdonosa, Könczei Csaba a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság igazgatója, dr. Sikó Barabási Sándor a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság igazgatója, főállatorvosa, valamint Falvai János a Bertis cégcsoport vezető séfje. A zsűri tagja Uhrin Sándor, a magyarországi Csabai Kolbászklub Egyesület alelnöke is, aki elmondta: büszkék arra, hogy Székelyföldön is van partnerrendezvényük. A szakember azt is elárulta, hogy a csabai kolbász nagy titka, hogy nincs titka. Minden háznál ugyanazzal a négy fűszerrel – pirospaprika, só, bors és köménymag – ízesítenek. Mindenkinek a saját készítésű kolbásza a legjobb.

Az elmúlt 17 év tapasztalata azt mutatja, hogy a résztvevő csapatok mellett egyre többen látogatnak a rendezvényre. A kolbászfesztivál célja, hogy az otthon megélt hagyományokat átadják a fiataloknak, hogy legalább egyszer egy évben minden család készítsen otthon házi kolbászt.

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a sepsiszentgyörgyi Vadász utcai sportcsarnok 3 ezer személy befogadására alkalmas, ezért javasolt elővételben megvásárolni a 10 lej értékű jegyet a Sepsiszentgyörgy főterén lévő TourInfo irodában. 

Kapcsolódók

Kimaradt?