Faültetéssel ünnepelték a határ menti programokat Pécskán és Gyulán

Hétfőn az Arad megyei Pécskán, kedden Gyulán ültettek el kétszáz-kétszáz facsemetét a román–magyar határon átnyúló együttműködések keretében megvalósult, illetve megvalósulás előtt álló projektek számának jelképeként.

Pécskán a – nem mellesleg európai uniós támogatással megvalósult – környezetvédelmi és idegenforgalmi célokat szolgáló bivalyfarmon ültettek el 25-25 tölgy-, platán-, gesztenye- és hársfacsemetét a két ország fejlesztési minisztériumának, a diplomáciai testülete, a román–magyar európaii uniós projekteket irányító közös iroda, illetve a megyei és helyi közélet képviselőinek jelenlétében.

Antal Péter, Pécska polgármestere örömének adott hangot, hogy a szimbólum mellett környezetvédelmi jelentőségű esemény helyszínéül a Maros-parti várost választották, hiszen mint mondta, a település fejlődése szempontjából sorsfontosságúak az EU által finanszírozott román–magyar határ menti együttműködések. „Az elmúlt években csak mi 13 projektet nyújtottunk be, és 11 pályázatunkat jóvá is hagyták” – sorolta az elöljáró.

Iustin Cionca, az Arad Megyei Tanács elnöke hozzátette: kiváló a kapcsolatuk a Csongrád és Békés megyei önkormányzatokkal, közintézményekkel és civil szervezetekkel, ennek is köszönhető, hogy az infrastruktúra, a közegészségügyi ellátás, az idegenforgalom vagy a közművelődési élet javítását szolgáló minden pályázati kiírásra „lecsapnak”.

Kedden Gyulán tartották meg az esemény „tükörrendezvényét”, amikor is kétszáz gömbakácot ültettek el. A Gyula Televízió beszámolója szerint Stefanik András, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársa a környezet iránti odafigyelés jelentőségét hangsúlyozta Pécskán és Gyulán is. Fontosnak nevezte, hogy a határ menti térség fejlesztését a zöld megoldásokra alapozzák.

Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke kiemelte, Békésben mintegy nyolcmilliárd forint értékben, 31 partner bevonásával 24 pályázatot valósítanak meg többek között az egészségügy, a környezetvédelem és a katasztrófavédelem területén, ezeknek a partnereknek egy része Arad megyei.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?