Májusi piknik: egy vagyonba kerül a törvényszegés

A pikniktörvény alapján kiszámoltuk, mennyibe kerül, ha szemetelősen-hangoskodóan kirándulunk és piknikezünk a szabadban.

Idén úgy tűnik, az eddigieknél komolyabban veszik majd a hatóságok az 54/2012-es törvény előírásait, így összesen 9000 és 20000 lej közötti bírságra számíthat az, aki tiltott helyen gyújt tüzet, patakban mossa a villáját, összefirkálja a turistajelzést, hangosan hallgatja a manélét miközben a cigarettacsikket a földbe nyomkodja, egy fa törzsébe vési a nevét, megetet egy mókust, virágot szed és hátrahagyja maga után a szemetet. Aki pedig mindezt természetvédelmi területen követi el, az összeg dupláját kockáztatja.

Azok az önkormányzatok, amelyek nem alakítanak ki piknikező helyet a lakosság számára, 10 és 50 ezer lej közötti bírsággal sújthatók.

Tüzet nem szabad gyújtani a természetben, csakis az erre a célra kijelölt, önkormányzatok által megépített vagy felszerelt grillezőket lehet igénybe venni. Aki ezt a szabályt megszegi, annak 5000 lejt kell fizetnie büntetésképpen. Annak is büntetés jár, aki felügyelet nélkül hagyja az engedélyezett helyen rakott tüzet. Ezért 2000 és 5000 lej közötti bírságot kell fizetni.

Piknikezni lehet bárhol, ha nem gyújtunk tüzet. Ám a hely tisztán hagyása magunk után kötelező. Aki ezt nem tartja be, 1000 és 3000 lej közötti bírságot kockáztat.

Továbbá a szabályzatban az is rögzítve van, hogy az élővizek mellett nem szabad semmiféle mosással, mosogatással vagy személyi higiéniával kapcsolatos tevékenységet folytatni - vonatkozik ez a vécézésre is - , hanem be kell tartani egy minimális 30 méteres távolságot a víz és a folyadékot igénylő tevékenység helyszíne között. A előírás megszegéséért 100 és 200 lej közötti bírságot róhatnak ki.

A szemét elszórásáért 200 és 2000 lej közötti bírság jár, ha pedig az arra kijelölt helyen dobjuk el a szemetet, de nem szelektíven, hanem ahogy érjük, akkor 100 és 500 lej között fizetünk.

A tájékoztató pannók és turistajelzések megrongálásáért 100 és 500 lej között bírságolnak.

300 és 3000 lej között fizet az, aki a piknikezés végén szemetesen hagyja maga után a területet, cigarettacsikket vagy gyufát dob el, hangoskodik vagy erkölcstelenül viselkedik. 100 és 200 lej között fizethetünk azért is, ha a személygépkocsit nem az arra kijelölt helyre parkoljuk.

200 és 400 lej között bírságolnak, ha vadállatokat etetünk, virágot szedünk vagy köveket gyűjtögetünk. De azt is büntetik, aki személyes jellegű jelzéssel, üzenettel avatkozik be a természeti környezetbe: sziklára fest vagy fa kérgébe vés.

A büntetést helyben ki lehet fizetni, de legkésőbb 48 órán belül. Természetvédelmi területen a törvény szigorúan megtiltja a tájékoztató pannók rongálását, a jelzésértékű építmények rongálását és eltávolítását, a tűzgyújtást, a szemetelést. Ha természetvédelmi területen követünk el ehhez hasonló kihágásokat, 3000 és 6000 lej között bírságolhatnak a rend őrei.

Kimaradt?