Többletforrást kérnek a háromszéki önkormányzatok a kétnyelvűség alkalmazására

A háromszéki önkormányzatok a jövő évi, állami költségvetés tervezésekor többletforrást igényelnek a törvényes többnyelvűség alkalmazására a román kormánytól, mondta Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök szerint ezt az igényt az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa által elfogadott nyelvi jogok önkormányzati érvényesüléséről szóló jelentéssel indokolják.

Tamás Sándor rámutatott: háromszor annyiba kerül a kétnyelvű tábla, ha ráírják Székelypetőfalva, mintha csak annyit írnának rá „Peteni”. A polgárok anyanyelvükön fordulhatnak az önkormányzatokhoz, ám ezeket a beadványokat le kell fordítani román nyelvre, mint ahogy a tanácsülések anyagai is kétnyelvűek kellene legyenek. Jelenleg Kovászna Megye Tanácsának alkalmazottai a munkakörükön felül fordítanak, ám a tanácselnök nem mindig elégedett az eredménnyel, hiszen nem ismerik a magyar közigazgatási szakkifejezéseket. „A román kormány lehetővé kellene tegye, hogy fordítókat alkalmazzunk, és biztosítsa a forrást a bérekre”, mondta Tamás Sándor.

A háromszéki politikus hétfői sajtótájékoztatón elmondta: biztosan tudja, hogy a rendőrség bűncselekmény hiányában lezárta azt a bűnvádi vizsgálatot, amit Dan Tanasă feljelentése alapján indítottak, annak kapcsán, hogy az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának bálványosi ülésén állítólag eltűntek a kiadványai. „A döntést hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, de biztosan tudom, hogy lezárták a vizsgálatot, ám közben másfél évig vegzálták a munkatársaimat, engem bár jelentkeztem, nem idéztek be kihallgatásra”, részletezte Tamás Sándor.

Mint arról beszámoltunk az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa, Önkormányzati bizottságának Bálványosra kihelyezett ülésén Dan Tanasă a rendőrséget riasztotta, mert állítása szerint eltűntek a kiadványai, melyeket különben azért vitt oda, hogy ingyenesen osztogassa, és „lerántsa a leplet arról, hogy Kovászna és Hargita megyékben a magyar önkormányzati vezetők diszkriminálják a románokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?