Lehet, hogy már megérkezett számlájára az oktatási támogatás, csak nem tud róla

Érdemes leellenőrzniük bankszámlájukat azoknak is, akik még nem kapták kézhez a kifizetés dátumát tartalmazó értesítő levelet, ezek ugyanis több olvasónk szerint késnek. A Szülőföldön magyarul program romániai koordinátora szerint is előfordulhat ez a forgatókönyv.

Mint írtuk, október 25-én, pénteken indult az átutalás a program keretében. Idén az OTP Bank szakított a hagyománnyal, és nem ábécé sorrendben történik a kifizetés, de ugyancsak 9 részletben. Az utolsó átutalás időpontja december 20, péntek.

A Szülőföldön magyarul program lebonyolítói mindenki számára értesítő levelet küldenek, amely tartalmazza a kifizetés dátumát, valamint azt, ha valami probléma adódott a bankszámlaszámukkal. Azonban többen tapasztalták, hogy a levelet még nem kapták meg, de a támogatás már megjelent a bankszámlájukon. 

Ady-Kovács-Ferenczi Noémi programkoordinátor a Maszolnak elmondta: „ha a posta is elég gyors lesz”, reméli, hogy legkésőbb a jövő hét elejéig minden erdélyi igénylőhöz eljut az átutalás időpontját tartalmazó tájékoztató levél. Megerősítette: valóban előfordulhat, hogy mire a levelek célba érnek, a támogatást már megkapja az illető.  

Fontos, hogy akiknek hiánypótlást kellett beküldeniük, még nem számíthatnak a kifizetésre, sem értesítő levélre egyelőre. Az ők esetükben erre december előtt nem lehet számítani.

Magyarázata szerint október 22-én kapták meg a banktól az átutalások sorrendjét tartalmazó listát. „Majdnem 90 ezer levélről van szó, amit képtelenség egy-két nap alatt előállítani” – érvelt. Ugyanakkor a hiánypótlás kapcsán nemrég értesültek arról, hogy több helyen megszűnt a postahivatal, és a községközpontban akár három hetet is várnak, hogy a postás érdemesnek lássa kivinni a faluba a leveleket.

Hozzátette, ha egy kisebb faluban valaki megkapta a támogatást, akkor valószínűsíthető, hogy mindenki megkapta a faluból, de ez az elv már a nagyobb településekre és városokra nem érvényes.

Idén összesen 139 737 pályázat érkezett Erdélyből, ebből 139 085 az oktatási-nevelési és 652 a hallgatói támogatásra vonatkozik. Tavaly összesen 145 884 igénylést számoltak. Az oktatási-nevelési támogatás összege idén is 310 lej, a hallgatói támogatás összege pedig 40 lej. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?