Döbbenet: 30,6 fok is volt csütörtökön Romániában

Egészen hihetetlenül alakult és alakul még mindig a romániai időjárás ebben a hónapban. Az Arad megyei Gurahoncon, csütörtökön mért maximum nappali hőmérsékleti érték 30,6 Celsius-fok volt, míg az ország keleti oldalán alig érte el a 11 fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) oldalán közzétett adatok szerint a Bánságban és a Kőrösök vidékén igazi nyári idő volt csütörtökön: például Temesváron 28,9 fokot, Lugoson 29,9-et, Nagyváradon 28,1-et, Kisjenőn 29,9 fokot mértek.

Az ország középső régióiban és Székelyföldön is meleg volt, de ennél enyhébb nappali értékeket mértek, az ország keleti részében viszont sokkal hűvösebb volt. A Galac megyei Tekucsban például mindössze 11,1 Celsius-fok volt a csütörtöki legmagasabb hőmérsékleti érték, a Vrancea megyei Egyedhalmán is 11,7. Az Omu-csúcson 13,4 fokot, Predeálon és Szebenjuharoson (Păltiniș) 23 fokot, a Bâlea-tónál pedig 16 fokot mértek.

A Kis-Szibériaként emlegetett Bodzafordulón (Kovászna megye) is nagyon meleg volt, legtöbb 25 fokot mértek. Csütörtökről péntekre virradóan is hatalmas különbségek voltak az ország régiói között: míg például Csíkszeredában -4 fokra, Mangáliában 17 fokra ébredtek a lakosok.

Az indián nyár a következő napokban is kitart Romániában, átlagosan 16 és 28 Celsius-fok körüli értékekre számíthatunk – aminek egyébként kemény tél lesz az ára a meteorológusok szerint. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?