Először tartja Erdélyben közgyűlését a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája

Először tartja Erdélyben közgyűlését a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) marosvásárhelyi karán szombaton zajló tanácskozást a magyar kormány nevében Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára köszöntötte.

Az államtitkár felszólalása után az MTI-nek elmondta: üdvözölte, hogy a HÖOK az alapszabályában megfogalmazottak szerint felelősséget érez a külhoni magyar hallgatókért. Hozzátette: a magyar kormány számára kiemelkedően fontos a magyar nyelvű oktatás és felsőoktatás.

„A határon túl a magyar nyelvű oktatás az egyik záloga a közösségi megmaradásnak, és nagyon fontosnak tartjuk a tájékoztatást, a különböző ösztönzők kialakítását annak érdekében, hogy a magyar diákok az érettségit követően minél nagyobb számban válasszák az erdélyi felsőoktatási intézmények magyar nyelvű képzéseit. Ezzel nem csupán maguk számára teremtenek lehetőséget az identitásuk megőrzésére, hanem ők lesznek majd azok, akik arra sarkallják jelenlétükkel és teljesítményükkel az erdélyi egyetemek vezetőit, a magyarországi döntéshozókat, az intézményi és vállalati partnereket, hogy támogassák ezen felsőoktatási intézmények versenyképességét" – fogalmazott Pacsay-Tomassich Orsolya.

Az államtitkár az MTI-nek elmondta: folyamatosan tájékozódnak az erdélyi magyar felsőoktatás helyzetéről, és mostani marosvásárhelyi látogatásán tárgyalt a Sapientia EMTE vezetőségével.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?