Megsűrűsödtek a medvetámadások Erdélyben – szakértőket kérdeztünk az okokról

Több megye településeiről érkeztek hírek az elmúlt napokban a medvék jelenlétéről és sajnálatos módon halálos áldozata is volt a nagyvadak támadásának. Szakembereket kérdeztünk meg, mi állhat a megszaporodott esetek hátterében.

Mint korábban írtuk, az utóbbi napokban megsűrűsödtek a medvetámadások Erdélyben. Hétfő este Brassó megyében egy 56 éves férfi kritikus állapotban került kórházba, miután egy esztenán megsebesítette egy nagyvad, s ugyanaznap a székelyudvarhelyieket is figyelmeztette a rendszer egy medve jelenlétére.Szintén hétfő este egy másik medvét is láttak Brassó megyében, a DN1-es jelzésű úton, kedd hajnalban pedig elkergettek egyet a csendőrök egy tusnádfürdői vendéglő közeléből.

Az őszi medvetámadásokkal kapcsolatosan a Csíkszeredai Vadásztársaságot kerestük fel. Arra voltunk kíváncsiak, létezik-e olyan élettani, biológiai ok, ami a támadások, illetve a településeken tett látogatások magyarázatául szolgálhatnak. Mint megtudtuk, a medvék alapvetően téli álmot alszanak, azaz az év leghidegebb hónapjait barlangokba bújva, szálláshelyükre húzódva inaktívan töltik el. Ezért a nyári, őszi időszakban igyekeznek minél több tartalékot felhalmozni, hogy kibírják a hideg telet, amikor nem táplálkoznak.

A Maszolnak nyilatkozó vadgazdálkodási szakemberek szerint azonban a táplálkozás, a tartalékok felhalmozása nem függ össze a medvetámadásokkal. Ezek az incidensek részben a medvék nagy számának köszönhetőek, részben – legtöbb esetben – emberi tényezőkkel magyarázhatóak. Általában ugyanis valamilyen emberi cselekvés, tévedés, hiba áll a támadások mögött.

A legutóbbi, nagy vihart kavaró, halálos kimenetelű támadással kapcsolatban a vadásztársaság munkatársai egyetértettek abban: valószínűleg az előzménye az volt, hogy az áldozat vagy valaki más megzavarta az anyamedvét (egyes információk szerint a bocsok és az anyamedve közé került - szerk. megj.).

„Előfordul, hogy megkergetik a medvét, volt eset nem is egyszer, hogy traktorral vették üldözőbe. Vagy elfogták a bocsokat, de az is lehet, hogy sérült egyed volt a támadó állat. Vagyis mindenképpen valami miatt felzaklatott, felbolydult lehetett a nagyvad, másképp nem támadott volna ennyire agresszívan” – részletezték érdeklődésünkre. Az áldozatok akár „vétlenek” is lehetnek, ha a mások által felzaklatott,megzavart állat útjába kerülnek, támadás esetén pedig gyakorlatilag lehetetlen védekezni.

A hatóságok továbbra is arra biztatnak mindenkit, hogy medve jelenlétének észlelése esetén hívják a 112-es segélyhívószámot. Ne fényképezzük, ne etessük, ne közelítsük meg a nagyvadat!

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?