Sertéspestisgócpontot azonosítottak Háromszéken

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vasárnap késő este tájékoztatott, hogy egy mangalica sertés farmon azonosították a fertőző betegséget, így elrendelték 37 disznó kényszerlevágását. Sikó Barabási Sándor háromszéki állatorvos közleményében nem árulta el, hogy a megye melyik településén azonosították az újabb afrikai sertéspestisgócpontot.

Beszámolója szerint a helyi állatorvosnak szombaton lett gyanús a mangalica farmon elhullott 7 állat, ezért értesítette a megyei hatóságokat. Az állategészségügyi igazgatóság szakemberei által elvégzett vizsgálatok beigazolták a gyanút, de a labormintákat azonnal elküldték a Prahova megyei laboratóriumba is, ahonnan vasárnap este érkezett a válasz: valóban afrikai sertéspestis ütötte fel a fejét a háromszéki mangalica farmon.

Sikó Barabási Sándor szerint a farmot hatósági zárlat alá helyezték, illetve elrendelték 37 mangalica disznó kényszerlevágását és tetemük megsemmisítését. Előzetes vizsgálatok szerint a farmon saját nevelésű állatokat tartottak több mint egy éve és saját termesztésű  élelemmel etették. Sejtések szerint az afrikai sertéspestis vírusát a farmon előforduló emberek hurcolhatták be, vagy valamilyen élelmiszertermékkel került be.

A nyomozás az állategészségügyi hatóság és a rendőrség közreműködésével a következő napokban folytatódik. Felhívják a háromszéki állattartók figyelmét, hogy minden gyanús elhullást kötelesek azonnal jelenteni. Szigorúan tilos, akár börtönnel is büntethető, ha nem engedélyezett módon kidobják az elhullott állatok tetemét. Leszögezik: az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, ám hatalmas gazdasági károkat okozhat.

(Címlapi illusztráció forrása: Kovács Zsolt/archív)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?