Ezen a héten alacsonyan szállnak a katonai gépek Székelyföldön

Egy katonai gyakorlat részeként hétfőtől egy hétig alacsony repülési magasságban, alig 300 méteren is fognak szállni a Spartan és Sólyom típusú repülőgépekkel a Gyergyószentmiklós–Csíkszereda–Sepsiszentgyörgy–Székelyudvarhely útvonalon – figyelmeztet a sepsiszentgyörgyi önkormányzat.

A harci gépek jelenléte Székelyföldön a Concordia 19 nevű hadgyakorlat részét képezi. Ez az akció Hargita és Kovászna megyékben és Bukarestben zajlik, legfőbb mozzanatát Csíkszeredában tartják, ahol a fiktív forgatókönyv szerint egy kibernetikai támadás következtében felrobban egy sörgyár, ami áldozatokat követelő vegyi szennyeződést okoz.

A hétfőn kezdődő hadgyakorlatot megelőzően Marian Botea dandártábornok, a hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője kifejtette: a fegyveres erők intézményközi együttműködését fejlesztik ezzel gyakorlattal, ugyanakkor kötelességük felkészülni egy hibrid támadásra, hiszen érzékelik és monitorizálják az orosz propagandát. A dandártábornok szerint a hadgyakorlat helyszínéül azért választották Kovászna és Hargita megyét, mert jó az együttműködésük a helyi intézményekkel.

A hibrid hadviselésben a reguláris és irreguláris hadviselési formák egy hadszíntéren történő kombinált alkalmazására kerül sor, amit a különböző bűnözői tevékenységek, terrorista akciók és a kibertérben folytatott műveletek egészítenek ki. A támadó egy integrált műveleti terv mentén a megtámadott állam politikai, katonai, gazdasági, társadalmi, információs és infrastrukturális rendszereinek kritikus gyengeségeit veszi célba.

Kovászna megyében a mostani hadgyakorlatot megelőzően, már a múlt héten is sor került hasonló akcióra. Akkor ugyanis a bukaresti csendőrség foglalta el álcázott terepjárókkal, sátrakkal, 360 fokos térfigyelő kamerával és román zászlókkal a maksai Óriáspince-tetőt és az oda berendezett műveleti „fészekből” vezényeltek le egy nagyszabású csendőrségi gyakorlatot.

Kapcsolódók

Kimaradt?