Huszonhat Ro-Alert üzenetet küldtek a hatóságok idén Hargita megyében

Év eleje óta 26 figyelmeztetést küldtek ki a hatóságok Hargita megyében a Ro-Alert rendszeren keresztül, ebből 22 esetben azért volt szükség, mert medve jelent meg lakott településen.

Alina Ciobotariu, a Hargita megyei katasztrófavédelem szóvivője arról számolt be az Agerpres hírügynökségnek, hogy amennyiben lakossági bejelentés érkezik medve jelenlétéről az 112-es hívószámra, az információt csak abban az esetben továbbítják a Ro-Alert rendszeren a helyi közösségnek, amennyiben a medvét lakott településen látták. A figyelmeztető üzenet kibocsátása előtt az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) jóváhagyására is szükség van.

Ciobotariu kiemelte, hogy a Ro-Alert figyelmeztetések akkor is fontosak, ha egyes címzettek zavarónak találják azokat, mert a lakosságnak tudnia kell, ha veszélyes nagyvad jelent meg a közelükben.

A Hargita megyei csendőröket egyébként idén már több mint 70 alkalommal mozgósították amiatt, hogy településeken, vagy településekhez közeli helyeken medve bukkant fel. A Hargita megyei tanács nemrégiben indított kampányt annak érdekében, hogy a lakosok azonnal jelentsék, amennyiben medvét látnak, vagy nagyvad által okozott kárt szenvedtek el, és töltsék ki az erre vonatkozó űrlapot a polgármesteri hivatalban. Ugyanakkor arra is kérik a megye lakóit, hogy ne hagyjanak az udvarukon állateledelt és háztartási szemetet, mert ezek odavonzzák a medvéket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?