Több Bihar megyei kórházat is fejlesztenek

Csütörtökön Nagyváradon tartották meg a Bihar megyei stratégiai egészségügyi projekt nyitókonferenciáját. A projekt keretében az egészségügyi szolgáltatások és az azokhoz történő hozzáférés javítása és fejlesztése várható a sürgősségi esetekkel kapcsolatos orvosi beavatkozások területén. A 9,7 millió euró értékű, határon átívelő pályázatnak köszönhetően mintegy 700 ezer embernek nyújtanak majd jobb egészségügyi szolgáltatásokat a határ mindkét oldalán.

A projektvezető a Bihar megyei tanács (1,4 millió euró), partner Berettyújfalu önkormányzata (880,3 ezer euró), Nagyvárad önkormányzata (4,7 millió euró), Margitta önkormányzata (268,3 ezer euró), Nagyszalonta önkormányzata (271,6 ezer euró), Élesd önkormányzata (268,3 ezer euró), Belényes önkormányzata (274,4 ezer euró) és a Nagyváradi Egyetem (1,5 millió euró), társult partnerei a Bihar Megyei Hegyimentő szolgálat, a Körösvidéki Készenléti Felügyelőség és a berettyóújfalui Gróf Tisza István kórház.

Délelőtt az intézmények képviselői mutatták be a pályázat rájuk eső részét, délután pedig tematikus workshopokat tartottak az orvosoknak, kórházigazgatóknak és a projektcsapatok tagjainak.

Fejlesztések

Dr Hadrian Borcea, a sürgősségi osztály főorvosa például a telemedicina rendszerről beszélt, amelybe a vidéki kórházakat is bekapcsolják majd. Kialakítanak egy diszpécserszolgálatot, amit összehangolnak az országos rendszerrel is, illetve megállapítják majd az ügyeleti rendet, és videókonferencia-rendszert is kialakítanak. A páciensek állapotáról gyorsabban dönthetnek majd ily módon: az információkat valós időben juttatják el a kijelölt szakorvosokhoz, akik döntenek arról, hogy az illető pácienst kezelhetik az adott helyen, vagy szükséges a szállítása.

Az is elhangzott, hogy a pályázat keretben Biharfüreden és Pádison két sürgősségi ellátóközpontot alakítanak ki, a Bihar Megyei Klinikai Sürgősségi Kórházat és a Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházat pedig digitális ultrahang-berendezéssel és röntgengéppel, angiográffal, CT-vel szerelik fel, a margittai nagyszalontai, élesdi, belényesi kórházakat pedig digitális ultrahang és röntgengéppel látják el.

Szintén a pályázat keretében a Nagyváradi Egyetem az Orvosi és Gyógyszerészeti Kara egy képzési központot hoz létre, anatómia, sebészeti, sürgősségi és fogászati területeken is tartanak majd képzéseket, többek között újjáélesztést, intubálást, defibrillálást, ultrahangos készülékek használatát, laparoszkópiás sebészeti eljárásokat gyakorolhatnak majd az orvostanhallgatók.

A berettyóújfalui kórház új gyógyászati részleget alakít ki, abban működik majd a mozgásrehabilitációs járóbeteg-szakrendelés is. Többek között a különféle kezelésék végzéséhez szükséges, például az alsó és felső végtagok mozgatását segítő berendezéseket, különféle terápiás kádakat, futópadokat, iszap- elektromos- és lézeres kezelések végzéséhez szükséges eszközöket szerzik be a 36 hónapos lefutású projekt keretében.

Kapcsolódók

Kimaradt?