Törvénytervezet: szeptember második hétfőjén kezdődjön minden évben a tanítás


-A A+Felhagynának azzal a gyakorlattal, hogy a tanév kezdetét évről évre minisztériumi rendeletben jelentsék be, és ehelyett a 2011/1-es tanügyi törvényben rögzítenék a honatyák, hogy a tanítás ezentúl minden év szeptember második hétfőjén kezdődjön.

Az erről szóló törvénytervezetet szerdán módosításokkal fogadták el a képviselőház tanügyi bizottságában. A Liviu-Marian Pop PSD-s szenátor, volt tanügyminiszter által kezdményezett módosításban ugyanis eredetileg az szerepelt, hogy a tanítás szeptember harmadik hetében, hétfőn kezdődjön. Ezt a bizottsági vitán arra módosították, hogy szeptember második hétfője legyen az első tanítási nap.

Maga a tanév szeptember 1-től augusztus 31-ig tart a jogszabálymódosítás szerint.

A javaslatot kezdeményező Liviu-Marian Pop szerint ez stabilitást hozna, mert a jelenlegi gyakorlat azt mutatja, akár utolsó percben is módosulhat a tanévkezdés időpontja. Idén például augusztus 8-án vált véglegessé, hogy a tanulók szeptember 9-én kezdik a 2019/2020-as tanévet.

A tanév rendjét – vizsgadátumok, vakációk – továbbra is a tanügyminisztérium fogja rendeletben szabályozni, szögezi még le a a törvénytervezet szövege.

Az Országos Diáktanács (CNE) szerdán kiadott sajtóközleménye szerint nem értenek egyet a módosítással, a diákszervezet ehelyett azt javasolja, hogy a tanügyi törvényben rögzítsék ugyan az iskolakezdés dátumát, de ez szeptember elseje legyen. Érvelésük szerint a nyári meleg a légkondicináló gépekkel nem ellátott termekben megviseli a diákokat, minden nyári iskolanapot teherként élnek meg, ezért szeptember 1. és június 1. között kellene iskolába járni. Sérelmezik, hogy bár jelezték álláspontukat Liviu-Marian Pop szenátornak, a mai napig nem kaptak rá választ.

A bizottsági vitát követően a törvénytervezet a képviselőház elé kerül, majd a szenátus hozza meg a végső döntést.  
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X