Ingyenes orvosi kivizsgálások lesznek októberben négy romániai településen

Négy megyébe látogat el október első hétvégéjén az Orvosok karavánja, hogy a hátrányos helyzetű térségekben élőknek ingyenes orvosi kivizsgálásokat nyújtson, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a női egészség terén.

Az Orvosok karavánja egyesület csütörtökön kiadott közleménye értelmében októberben a Fehér megyei Verespatakra, a Szatmár megyei Homoród községbe, a Vaslui megyei Banca településre és a Vrancea megyei Varniţa településre látogatnak el.

Október 5-én és 6-án Banca településen tevénykedik a karaván: a szív- és érrendszeri betegségek diagnosztizálását, kezelését és megelőzését célzó vizsgálatokat végeznek a felnőtt lakosság körében. Október 11-12-én két orvosi karaván megy egyrészt Alsóhomoródra, ahol a nőket várják vizsgálatra, illetve Verespatakra, ahol a szív- és érrendszeri megbetegedéseket szűrik és kezelik. Az utóbbi vizsgálatokat végzik az orvosok október 18. és 20. között Varniţa településen.

Az év elejétől mostanáig az egyesület 16 kampányt szervezett a nők, gyerekek és idős személyek körében. Tavaly rekordszámú településre, 12 megye 21 falujába sikerült ellátogatnia a karavánnak. A szív- és érrendszeri betegségek diagnosztizálását célzó akció keretében 809 személyt sikerült kivizsgálni, a női egészségre koncentráló kampány keretében 385 méhnyakrák-szűrést, 340 mell-ultrahangviszgálatot végeztek el és 200 értékutalványt osztottak szét mammográfia elvégzése céljából.  

(Címlapi illusztráció forrása: radiocluj.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?