A szenátus megszavazta: keményen megbüntetik az 112-őt indokolatlanul hívó személyeket


-A A+

Az a személy, aki indokolatlanul hívja az 112-es hívószámot, mozgósítva ezzel az egész rendszert, személyzetet és technikát, ki kell hogy fizesse a kiszállás minden felmerülő költségét, emellett a segélyhívószámra beérkezett hamis riasztásokért kiszabható bírság felső határa 5 000 lejre nő, fogadta el a jogszabálytervezetet első házként szerdai ülésén a szenátus plénuma.

A kormány által kezdeményezett tervezetet 68 igen szavazattal, 7 tartózkodás mellett fogadta el a felsőház. A tervezet értelmében a hamis riasztásokért kisszabható bírság alsó határa 500-ról 1 500 lejre nő, a felső határ pedig 1 000 lejről 5 000 lejre.

Şerban Nicolae szociáldemokrata szenátor hangsúlyozta, a jogszabály azt is előírja, hogy Románia területén ezentúl ne lehessen olyan mobiltelefonokat kereskedelembe bocsátani, amelyekre nem töltötték fel előzetesen és ingyenesen a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) alkalmazását. Az országban kereskedelembe bocsátott mobiltelefonok gyártóinak 12 hónap áll a rendelkezésükre a művelet elvégzéséhez.

Felszólította ugyanakkor a kormányt, hogy „soha” ne hozza fel többé a mobilfeltöltő-kártyák személyi igazolvánnyal történő vásárlását, mivel az alkotmánybíróság már megállapította, hogy ez alkotmányba ütközne.

A tervezet ezt követően a képviselőház asztalára kerül, amely döntő szerv lesz az ügyben.
EZT OLVASTA MÁR?

X