Elutasította a Bernády nevet a névadó bizottság

Elutasította csütörtökön a Maros megyei névadó bizottság, hogy marosvásárhelyi a 2-es számú Általános Iskola felvegye Bernády György nevét – tájékoztatott az RMDSZ. A szövetség szerint szakmai véleményezés helyett etnikai ügyet kreáltak a kérésből.

A megyei szintű véleményező testület három tagja (Iulian Boldea, Corina Teodor a Petru Maior Egyetem tanárai, valamint Pop Tămas Dimitrie, nyugalmazott könyvtárigazgató), szemben az RMDSZ által támogatott Soós Zoltán régész- történésszel és Csortán Ferenc művészettörténésszel,  szakmaiatlan véleményt hangoztatva leszavazták a 2-es számú Általános Iskola vezetőtanácsa és a helyi önkormányzat névadó bizottsága által javasolt dr. Bernády György megnevezést.

Arra hivatkozva, hogy a két világháború között I. Ferdinánd nevet viselte az iskola, az ellenzők szerint ehhez a megnevezéshez kellene visszatérni. „Felhívtam a bizottság tagjainak a figyelmét, hogy szakmaiatlan indoklásukkal további etnikai feszültségeket keltenek, ami józan és szakmai hozzáállással, felelősen elkerülhető lenne. Sajnos, érvelésem nem talált meghallgatásra”- mondta Soós Zoltán.

Brassai Zsombor megyei RMDSZ-elnök szerint a szemet szúró szándékosság felháborító, „a bizottság nem névadói hatáskörrel rendelkezik, ehhez csak az iskola vezetőtanácsának és a helyi önkormányzatnak lenne joga, hatáskörüket átlépve sajnos magyarellenes politikai természetű döntést hoztak meg”.

A névadási eljárás következő és egyben utolsó lépése a helyi tanács döntése lesz, lévén a megyei bizottság pusztán véleményező hatáskörrel rendelkezik, végleges döntést az önkormányzati testület fog hozni. „Az utóbbi két évben többször is vita tárgyát képezte az önkormányzati testületben, remélem sikerült a megelőző vitákban érvényt szerezni szándékunknak, és végre Marosvásárhelyen is lesz egy általános iskola, amely magyar történelmi személyiség nevét viseli” – mondta Peti András, marosvásárhelyi RMDSZ-elnök.

A frakcióvezetőnek meggyőződése, hogy a kérdésből egyik román párt sem próbál meg politikai tőkét kovácsolni, hanem egy egészséges európai interetnikus városközösség szellemiségében megfelelő tisztelettel kezeli a magyar közösség óhaját és az egykori városépítő emlékét.

Kapcsolódók

Kimaradt?