„Az egyetem küzdelmes, akár a sportolimpia” – a BBTE magyar tagozatának tanévnyitóján voltunk

Dr. Soós Anna rektorhelyettes a kitartásra buzdította a hallgatógat a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának hétfő délutáni ünnepélyes tanévnyitóján, Buryán Tünde diák-alprefektus a diákévek szépségét, felelősségét emelte ki, és a tudatosságra ösztönözte a gólyákat.

Soós Anna a sportolimpiák küzdelmeihez és teljesítményeihez hasonlította az induló egyetemi évet. Elmondta, a sportesemények nyitógáláin, akárcsak a BBTE tanévnyitóján több a résztvevő, mert a kezdés pillanatában még bárkiről feltételezhető, hogy potenciális nyertes. A későbbiekben dől el, ki az, aki kiállhat a dobogóra, ez ugyanis „arról tanúskodik, hogy az illetőnek olyan teljesítménye van, amely meghaladja az átlag képességeit” – hangsúlyozta a rektorhelyettes, majd hozzátette, az olimpiai megnyitó, akárcsak a tanévkezdés, azt üzeni, hogy a hosszútávú, kitartó és következetes munka meghozza a gyümölcsét.

A rektorhelyettes arra is rávilágított, hogy az idei 70 alapképzési szak 1164 elsőévese kiállta a középiskolai éveket követő érettségi és felvételi próbáját, képességeik pedig lehetővé tették azt, hogy az átlag teljesítményét fölülmúlva az ország legjobb egyetemére jussanak. Reméli, hogy a BBTE 344 főállású és mintegy 100 megbízott oktatója igazi edzőként áll az újonnan érkező hallgatók mellé: „irányítja és segíti a fiatalok munkáját, hogy a legjobbak a legjobbak maradhassanak” – tette hozzá.

„Kolozsváron egyetemistának lenni az egyik legszebb dolog az életünkben: olyan évek következnek, amelyek meghatározzák a teljes karrierünket, életünket” – buzdította a hallgatóságot Buryán Tünde diák-alprefektus.

Hozzátette, az akadémiai közösség tagjainak tisztában kell lenniük a kötelezettségeikkel és a jogaikkal. "Büszkének kell lennünk arra, hogy olyan diákélet részesei lehetünk, amelyről mások csak álmodnak: ezért a KMDSZ tagjai, a diákok képviselői és prefektusai mindenben segítséget nyújtanak” – emelte ki.

Az akadémiai közösségen túl az erdélyi magyar közösség tagjai is vagyunk, hiszen nagy részét képezzük az erdélyi magyarságnak, tehát „legyünk büszkék, hogy egy ilyen értékteremtő közösségnek vagyunk a tagjai” – hangsúlyozta a diák-alprefektus.

A nyitóbeszédeket követően egy tudományos előadás hangzott el, amelyet dr. T. Szabó Levente egyetemi docens, a Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettese tartott Lehet-e a színházi/irodalmi hangnak társadalomtörténete? A színházi csönd 19. századi feltalálása és a színházi/irodalmi modernség kezdetei címmel.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?