Caracali ügy: „lelkileg összeomlott” Luiza Melencu családja


-A A+Nem tudta végrehajtani a rendőrség a Luiza Melencu édesanyja nevére kiállított elővezetési parancsot, miután mind Monica Melencu, mind annak édesapja rosszul lett, amikor a rendőrök be akarták kísérni a nőt az ügyészségre. Kórházba vitték őket, a nagyapát továbbra is megfigyelés alatt tartják. 

Pénteken késő este a craiovai kórház sajtószóvivője közölte, hogy mindketten mellkasi fájdalmakra panaszkodtak, az idős férfinek pedig a stressz miatt felment a vérnyomása. 

A szóvivő szombaton közölte: a nőt kiengedték a kórházból, de az idős férfit legalább hétfőig megfigyelés előtt tartják. Az orvosok mindkettőjüknek azt javasolják, hogy pszichológushoz forduljanak az elmúlt időszakban felgyűlt stressz miatt. A kórház szóvivője szerint Luiza nagyapja „lelkileg összeomlott”, írja a Digi24.

Hozzátette, a nyomozók folyamatos jelenléte befolyásolhatja Luiza családjának egészségügyi állapotát, ám ha pszichológushoz fognak járni, mindezt könnyebben kezelhetik. Elmondta azt is, mindkét páciens gyanakvó volt a vérvétellel kapcsolatosan, de a szorongásuk enyhült, miután az orvosok elbeszélgettek velük. 

Biológiai mintát akartak venni az édesanyától

A Monica Georgeta Melencu, az áprilisban eltűnt és a jelek szerint Caracalban meggyilkolt Luiza Melencu édesanyja nevére kiállított elővezetési parancsot a bukaresti első kerületi törvényszék adta ki, így rendőrökből és csendőrökből álló alakulat jelent meg lakásánál pénteken, hogy bekísérje a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) craiovai székhelyére, ahol biológiai mintát kellett volna venni tőle egy új DNS-vizsgálat elvégzése érdekében. 

Monica Georgeta Melencu nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal, és ő is, valamint apja is rosszul lett, így mentőt kellett hívni az ellátásukra, majd a sürgősségre szállították őket.  A román rendőrség közölte, „az előzetes orvosi következtetések alapján” a Dolj megyei rendőrök jegyzőkönyvbe vették, hogy az elővezetési parancs egészségügyi problémák miatt nem végrehajtható. 

Ezt megelőzően a DIICOT főügyésze, Felix Bănilă az Antena 3 televíziónak adott nyilatkozatában rámutatott, a bukaresti törvényszék azt követően állította ki az elővezetési parancsot, hogy Monica Melencu két ízben is megtagadta a biológiaiminta-adást. Emlékeztetett, a DIICOT a Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) fordult egy mitokondriális genetikai vizsgálat elvégzése érdekében, erre ugyanis nincs lehetőség egyik engedélyezett romániai szaklaboratóriumban sem. 

„Ez a DNS anyai ágon öröklődik, így csak az anyától lehet mintát venni. Az áldozat édesanyját azért idézték be, hogy közöljék vele, miért van szükség erre, és győzzék meg a mintaadás fontosságáról. Erre a mintára elengedhetetlenül szükség van a bűnvádi eljárás folytatásához” – magyarázta Licu. Hozzátette miután a nő korábban kétszer is megtagadta a mintaadást, csütörtökön megbírságolták, majd pénteken elővezetési paranccsal mentek érte a rendőrök, akik – nyomatékosította – nem alkalmaztak túlzott erőszakot a nővel szemben. 

Az Alexandra Măceşanu meggyilkolásával gyanúsított Gheorghe Dincă a kihallgatások során azt mondta, hogy ő ölte meg Luiza Melencut is. A DIICOT Caracal közelében talált is emberi csontmaradványokat, amelyekről kimutatták, hogy egy 15-19 év közötti nőtől származnak, de nem Alexandra Măceşanutól. A DNS-vizsgálattal most azt szeretnék kideríteni a hatóságok, hogy a csontok Luiza Melencutól származnak-e.

(Címlapfotó forrása: digi24.ro

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X